گوشیهای موبایل امروزی تجهیزاتی پیشرفته هستند و از قطعات و بخشهای مختلفی ساخته شدهاند. اگر قصد دارید کار تعمیرات موبایل را به عنوان شغل خود انتخاب نمایید، باید به خوبی با قطعات برد آن به خوبی آشنا باشید تا هنگام تعمیر قطعات دچار مشکل نشوید. افرادی که تصمیم به تعمیر قطعات موبایل دارند، حتما باید مباحث اساسی در این زمینه را بیاموزند که این مباحث شامل مبحث قطعه شناسی و تشخیص قطعات برد گوشی همراه است. اگر شما نیز قصد تعمیر موبایل و قطعات آن را دارید توصیه میکنیم در ادامه این مقاله از وبلاگ سی و سه پل با ما همراه باشید تا پس از مطالعه این مقاله به خوبی قطعات موبایل را شناخته و به تعمیر آن بپردازید. در ادامه قطعات مختلف موبایل و وظایف هر کدام را ذکر خواهیم کرد.
قاب گوشی
گوشیهای همراه دارای دو نوع قاب هستند که نوع اول همان قاب اصلی موبایل بوده و نوع دیگر نیز قابهای محافظتی (گارد) است. یکی از مزایای مهم قابهای گوشی، جلوه و زیبایی است که به گوشی میبخشد. علاوه بر زیبایی، قابهای گوشی کمک شایانی در محافظت از آن مینماید و از اهمیت بسیاری در میان قطعات گوشی برخوردار است. منظور ما از قاب گوشی در این مقاله، گارد محافظتی گوشی نیست و منظور بدنه دستگاه است.
قاب جلویی: قسمت جلویی گوشی قاب جلویی گوشی نامیده میشود که دوربین ها، بلندگوی جلو، نمایشگر و تاچ اسکرین در این قسمت قرار داده شده است. گوشیهای قدیمی در قسمت قاب جلویی دارای صفحه کلید و نمایشگر بودند. در قسمت قاب جلویی طلق شیشهای روی نمایشگر قرار داده شده است. قاب جلویی معمولا از جنس شیشه است.
قاب پشت گوشی: اگر به مقایسه قاب جلویی و قاب پشت گوشی بپردازیم، متوجه خواهیم شد که قاب پشت گوشی در مقایسه با قاب جلویی از اندازه بزرگتری برخوردار است و قطعات بسیاری بر روی آن نصب شده است. لازم به ذکر است که بین قاب پشت گوشی و درب پشتی گوشی تفاوت وجود دارد و یک شکل نیستند. در قاب پشت گوشی قطعاتی همچون آنتن ها، بازر، باتری، ویبراتور، میکروفون تعبیه شده است که توسط قاب گوشی سلامت آنها حفظ خواهد شد. همچنین دوربینهای اصلی گوشی نیز در بخش قاب پشتی قرار دارد. قاب پشتی میتواند از جنس شیشه یا پلاستیک باشد.
اگر قاب جلویی یا پشتی گوشی شما بر اثر ضربه دچار آسیب شده است، میتوانید با مراجعه به فروشگاه سی و سه پل، قاب موردنظر خود را خریداری کنید.
باتری گوشی
در ادامه آشنایی با قطعات موبایل به تامین کننده توان الکتریکی گوشی یعنی باتری میرسیم. از اصلی ترین و مهمترین قطعات گوشی همراه میتوان باتری را نام برد که هر فردی بدون آن که اطلاعات تخصصی در زمینه قطعات گوشی داشته باشد، متوجه اهمیت آن خواهد شد. اگر گوشی همراه شما باتری نداشته باشه روشن نخواهد شد و کار کردن با آن بدون باتری غیرممکن خواهد بود. شایان ذکر است که باتریها از انواع مختلفی برخوردار هستند که از انواع آن میتوان به باتریهای لیتیوم پلیمر، باتریهای لیتیوم یون و نیکل کادمیوم اشاره نمود. باتریهای ذکر شده توسط کمپانیهای سازنده گوشیهای همراه برای تولید گوشی به کار برده میشود. انتخاب میان این باتریها به کمپانی سازنده موبایل بستگی دارد.
باتریهای لیتیوم پلیمری: باتری گوشیهای همراه رو به روز پیشرفت میکنند که جدیدترین باتری تولید شده برای گوشیهای همراه باتری لیتیوم پلیمری میباشد. از ویژگیهای اصلی این باتریها میتوان به وزن کم و افزایش گنجایش باتری اشاره نمود.
باتریهای لیتیوم یون: این نوع باتریها مناسب برای گوشیهای قدیمی بوده و میتوان از آن برای تعمیر گوشیهای قدیمی بهره برد. اگر قصد تعمیر گوشیهای بزرگ همچون تبلت را دارید بهترین گزینه استفاده از باتریهای لیتیوم پلیمری میباشد. لازم به ذکر است که باتریهای لیتیوم یون در قیاس با باتریهای لیتیوم پلیمری از قیمت پایین تری برخوردار میباشد.
فروشگاه سی و سه پل انواع باتری گوشی را به شما ارائه میدهد. در صورت خرابی باتری گوشی، حتما سری به فروشگاه سی و سه پل بزنید و اقدام به خرید باتری گوشی موردنظر خود نمایید.
برد موبایل
شاید برخی از افراد برد موبایل را به عنوان یک قطعه به شمار آورند، اما در اصل اینگونه نبوده و برد به عنوان سطحی برای قرارگیری قطعات مختلف به کار برده میشود که در ادامه برایتان بیشتر توضیح خواهیم داد. قطعات الکترونیکی موبایل روی سطح برد میچسبند و نقشهای خاص خود را ایفا میکنند.
قطعات الکترونیکی موبایل
قطعات الکترونیکی روی برد موبایل سوار میشوند و در ادامه به بررسی آنها میپردازیم.
خازن
از اصلی ترین قطعات موبایل میتوان به معرفی خازن پرداخت. وظیفه خازن ذخیره سازی انرژی، نویز گیری، فیلتر، محافظت از دیگر قطعات و … به شمار میرود. هر اندازه ظرفیت خازن افزایش یابد به همان اندازه با افزایش میزان ذخیره سازی بار الکتریکی در آن رو به رو خواهیم بود. جهت اندازه گیری ظرفیت خازن از واحد اندازه گیری فاراد بهره گرفته میشود که با F نشان میدهیم. لازم به ذکر است خازنی که در مدار الکتریکی قرار دارد از ظرفیت کمتر از یک فاراد برخوردار میباشد.
دیودها
دیودها دارای انواع مختلفی بوده و هر یک از کاربردهای بی شماری برخوردار هستند. شایان ذکر است که عبور جریان در دیودها بصورت یکطرفه انجام میگیرد. دیودها به عنوان یک تثبیت کننده به کار برده میشود و وظیفه محافظت را نیز برعهده دارد.
مقاومت
از دیگر قطعات موبایل میتوان به معرفی مقاومتها پرداخت. مقاومتها قادر به کاهش جریان هستند. مقاومت NTC یکی از معروف ترین و مهمترین مقاومت هایی است که در برد گوشی همراه به کار برده میشود. گفتنی است که مقاومت NTC دارای مقدار متغیری هستند که تغییر مقدار مقاومت به عوامل فیزیکی وابسته است. این مقاومت را میتوان به عنوان یک مقاومت حرارتی به شمار آورد.
ترانزیستور
ترانزیستور نام قطعه ی دیگری در برد موبایل است. این قطعه از سه پایه برخوردار است. تقویت کنندگی و سوئچینگ از مهمترین و اصلی ترین وظایف ترانزیستور به شمار میرود. هر ترانزیستور متناسب با مداری که برای آن استفاده میگردد از کاربرد متفاوتی برخوردار است.
سیم پیچ (سلف)
از مهمترین قطعات به کار برده شده در موبایل میتوان به سیم پیچ یا همان سلف اشاره کرد که جز کاربردی ترین قطعات در مدارات فرکانسی دسته بندی میگردد. از کاربردهای سیم پیچ میتوان به تطبیق امپدانس دو مدار، فیلتر در مدارات، ذخیره سازی ولتاژ و … اشاره نمود.
آی سی (IC)
تمام مدارات الکتریکی ازای سیها برخوردار هستند که میتوان آن را به عنوان یکی از کاربردی ترین قطعات موبایل معرفی نمود که دارای عملکرد متفاوتی است.
میکروفن موبایل
میکروفن از دیگر قطعات به کار برده شده در گوشی همراه به شمار میرود. هنگامی کهای سی گوشی در زمان مکالمه یا ضبط صدا به دریافت صدا میپردازد، در حقیقت صدای ما به کمک میکروفن خوانده شده و در آخر تبدیل به فرکانسهای دیجیتال میگردد. پس از آنکه صدا به صورت فرکانسهای دیجیتال در آمد ارسال یا ذخیره سازی آن انجام میگردد.
اسپیکر موبایل
اسپیکرهایی که برای گوشی استفاده میشود شکلها و اندازههای متفاوتی دارند و استفاده از هر یک بستگی به محل قرارگیری آن دارد. امکان دارد اسپیکر به کار برده شده در گوشی شما در قسمت پایین تعبیه شده باشد و یا در پشت گوشی قرار گرفته باشد. پس محل قرارگیری اسپیکر در گوشیهای همراه متفاوت میباشد. گوشیهای هوشمند جدید از چند اسپیکر برخوردار هستند. در صورتی که گوشی شما دارای دو قسمت اسپیکر باشد یکی از آنها برای مکالمه در جلو نصب شده است و دیگری برای پخش صدای فیلم و موزیک استفاده میشود.
صفحه نمایش و صفحه لمسی (تاچ و ال سی دی)
نمایشگر از اصلی ترین قطعات گوشی به ویژه در گوشیهای هوشمند به شمار میرود. امروزه صفحات نمایش از چند تکنولوژی مختلف برخوردار هستند که شامل TFT، IPS LCD، OLED، Super Amoled، Dynamic Amoled، Retina و … هستند. صفحه نمایش در گوشیهای هوشمند معمولا به صورت یکپارچه با صفحه لمسی یا تاچ اسکرین عرضه میشود. تاچ اسکرین معمولا روی نمایشگر قرار میگیرد و وظیفه دریافت فرمانهای لمسی از دست یا قلم کاربر را به عهده دارد.
بلوکهای گوشی
قسمت سخت افزارهای گوشی همراه دارای بردهایی هستند که این بردها به بلوکهای اصلی تقسیم میگردند. جهت آشنایی بیشتر با بلوکها برایتان برخی از قطعات موجود در این سه بلوک را ذکر خواهیم کرد.
بلوک BASE BAND
محل اتصال اجزای بلوک باند پایه در قسمت میانی به پایین برد قابل مشاهده است که از بخشهای منبع تغذیه برخوردار هستند.
آی سی بلوتوث: از وظایفای سی بلوتوث میتوان به ارسال و دریافت امواج بلوتوث اشاره نمود.
آی سی شارژ:ای سی شارژ زمانی به کار میرود که گوشی شما نیاز به شارژ شدن دارد. در این هنگام شما آداپتور شارژ را به موبایل وصل میکنید وای سی شارژ باتری گوشی را شارژ میکند.
آی سی پاور:ای سی پاور میزان ولتاژی که احتیاج هست را از باتری دریافت میکند.
آی سی، سی پی یو: با وجودای سی، سی پی یو شما میتوانید اطلاعات مورد نیاز را از طریق آن دریافت نمایید که جز مهمترین قطعات گوشی به شمار میرود.
آی سی حافظه: در این قسمت از گوشیای سی هایی همچون Ram FLASH, RAM, E2PROM وجود دارد که مورد استفاده قرار میگیرد.
آی سی اف ام: گوشی همراه به کمکای سی اف ام اطلاعاتی را دریافت میکند که به بخشهای رادیو مربوط است.
EEPROM: جهت پردازش، حفظ و نگهداری اطلاعات از EEPROM بهره گرفته میشود. به کمک این قطعه اطلاعات به مدت طولانی حفظ خواهد شد. نام این قطعه مموری یا حافظه داخلی نیز نامیده میشود.
فلش: ازای سی فلش جهت ذخیره سازی اطلاعات بصورت طولانی مدت بهره گرفته میشود. اینای سی میتواند اطلاعات را حتی پس از خاموش شدن گوشی حفظ و نگهداری نماید.
بلوک RADIO FREQUENCY
محل قرارگیری بلوک RADIO FREQUENCY در قسمت بالایی سخت افزار گوشی است. از وظایف مهم این بلوک میتوان به برقراری ارتباط و دریافت فرکانس اشاره نمود. این بلوک اطلاعات دریافت شده را به دیگر قسمتهای گوشی انتقال میدهد. بلوک RADIO FREQUENCY از قطعاتی همچون قطعات زیر برخوردار است.
VCO: جهت تبدیل فرکانسها از VCO استفاده میشود. پس هر زمان نیازی به تغییر فرکانس در گوشی داشته باشیم این قطعه وارد عمل میشود.
سوئیچ آنتن: سوئیچ آنتن جهت برقراری ارتباط تنظیم کننده دو حالت فرستنده و گیرنده به کار برده میشود.
آی سی RF: جهت مدیریت کردن شبکه بی سیم ازای سی RF بهره گرفته میشود.
آی سی PA :ای سی PA به عنوان پاور فایر آنتن مورد استفاده قرار میگیرد.
آی سی PF : در گوشی همراه تقویت و ارسال فرکانسها و امواج توسطای سی PF انجام میگردد.
قطعه SAW: فرکانسهای دور و بر گوشی توسط قطعه SAW فیلتر میشود و تنها برخی از فرکانسها دریافت شده و دیگر فرکانسها به کلی فیلتر میگردد.
آنتن: کمپانیهای تولیدکننده گوشی همراه از آنتن جهت دریافت فرکانسها از مخابرات و دکلهای مخابراتی بهره میگیرند.
بلوک ANALOG FREQUENCY
بلوک دیگری که به ذکر آن خواهیم پرداخت بلوک ANALOG FREQUENCY نام دارد. در این بلوک قطعاتی همچون میکروفن، اسپیکر وای سی تعبیه شده است. از اصلی ترینای سیهای موجود در این بلوک میتوان بهای سی صوت اشاره نمود.ای سیهای صوت به دریافت صدا میپردازند و صدا را به گوش ما میرسانند؛ سپس صدای ما توسط میکروفن خوانده میشود. صدای خوانده شده توسط میکروفن به فرکانسهای دیجیتال تبدیل میگردند و در آخر ارسال یا ذخیره میشود.
کریستالهای نوسان ساز موبایل
جهت تولید فرکانسهای دقیق در مدار از کریستالهای نوسان ساز بهره گرفته میشود. کمپانیهای سازنده موبایل از دو نوع کریستال استفاده میکنند که این دو نوع کریستال بر روی برد قرار داده شده است. یک کریستال برای ساعت گوشی در نظر گرفته شده است که با وجود آن دیگر نیازی نیست نگران خارج شدن ساعت گوشی از تنظیمات پس از خاموش شدن یا تمام شدن شارژ آن باشید. کریستال نوسان ساز موجود در برد ساعت را همانگونه که تنظیم شده است نگه میدارد. کریستال دوم جهت بوت شدن پردازنده یا همان CPU به کار برده میشود. اگر کریستال دوم دچار آسیب شود گوشی همراه روشن نخواهد شد.
واحد پردازش مرکزی (CPU) و واحد پردازش گرافیکی (GPU)
واحد پردازش مرکزی یا همان CPU از اصلی ترین قطعات گوشی به شمار میرود. این قطعه مغز گوشی محسوب میگردد که توسط آن پردازشها انجام شده و فرمانها به دیگر قطعات انتقال مییابد. لازم به ذکر است که تولید اکثر پردازندههای گوشیها با تکنولوژی ARM انجام گرفته است. کمپانی هایی همچون سامسونگ، مدیاتک،کوالکام و برخی کمپانیهای دیگر با تکنولوژی ARM هستهها را تولید میکنند.
از دیگر قطعات موبایل میتوان به GPU یا همان پردازنده گرافیکی اشاره نمود. گوشیها جهت پردازش محتوای سه بعدی از پردازنده گرافیکی بهره میگیرند و به تصویر کشیدن محتوای سه بعدی میپردازند.
حافظه و فضای ذخیره سازی
حافظه از مهمترین قطعات در گوشی به شمار میرود که دارای اهمیت بالایی است. اگر گوشی از حافظه برخوردار نباشد، نمی توان دادهای در آن ذخیره کرد. لازم به ذکر است که حافظه داخلی با رم متفاوت است. رم به ذخیره تصادفی دادههای دیجیتال میپردازد که این ذخیره سازی بصورت کوتاه مدت انجام میگیرد. خواندن و نوشتن در حافظه رم بسیار سریع صورت میپذیرد. زمانی که شما گوشی خود را خاموش میکنید حافظه رم کاملا خالی شده و تمامی اطلاعات آن پاک خواهد شد. رم جهت ذخیره دادههای برنامه هایی که در حال اجرا است، مورد استفاده قرار میگیرد. به همین دلیل گوشی به حافظه داخلی جهت ذخیره سازی بلندمدت دادهها نیاز دارد.
رام – ROM
رام به کار برده شده در گوشیهای همراه وظیفه بارگذاری سیستم عامل گوشی را برعهده دارد. در صورت آسیب رسیدن به رام گوشی همراه روشن نخواهد شد و مشکلاتی همچون مشکلات نرم افزاری برای آن رخ خواهد داد.
رم – RAM
هنگام تولید گوشی، رم در قسمت پاور برد آن تعبیه میشود که به کمک آن ارسال و دریافت فرمان به CPU با سرعت بالاتری انجام میگیرد. آسیب رسیدن به رم مساوی با بروز مشکلات نرم افزاری و کندی گوشی و حتی روشن نشدن گوشی خواهد بود. در صورت آسیب رسیدن به رم پس از خاموش شدن گوشی دیگر نمی توان آن را روشن نمود.
دوربین موبایل
دوربین گوشی در میان قطعات مهم و کاربردی گوشی همراه دسته بندی میشود. همه گوشیهای هوشمند امروزی از دوربین بهره مند هستند که هر یک دارای رزولوشن یا مگاپیکسل متفاوتی هستند. هنگام خرید حتما توجه داشته باشید که گوشی انتخابی شما دارای دوربین باکیفیتی باشد تا امکان استفاده نزدیک به یک دوربین حرفهای را برایتان فراهم آورد. برای گوشیهای هوشمند امروزی دو دسته دوربین در نظر گرفته شده است که شامل دوربین جلو و دوربین عقب است. لازم به ذکر است که دوربین جلو از کیفیت کمتری نسبت به دوربین عقب برخوردار است. برای دوربین سه قطعه در نظر گرفته شده است که شامل سنسور ، پردازنده تصویر و لنز است. کیفیت بالای دوربین به عواملی همچون بالا بودن تعداد پیکسلها (مگاپیکسل) و میزان حساسیت سنسورها بستگی دارد. اگر شیشه دوربین گوشی دچار خراش و شکستگی شد، نیاز به تعویض لنز دوربین خواهید داشت که این کار باید توسط یک تعمیرکار انجام گیرد.
جمع بندی
در این مقاله به آشنایی با قطعات موبایل پرداختیم. فروشگاه سی و سه پل، انواع قطعات موبایل را با قیمت مناسب و کیفیت درجه 1 به شما ارائه میدهد. در صورتی که به دلیل خرابی قطعات گوشی، قصد تعویض آنها را دارید، میتوانید قطعه موردنظر خود را از فروشگاه سی و سه پل خریداری کنید.