در گوشیها قطعات مختلفی مانند دیود، خازن، آی سی، ترانزیستور و … استفاده شده است که هر کدام، با ولتاژ و جریان مشخصی کار میکنند. در صورت ایجاد مشکل برای موبایل، اندازه گیری ولتاژ، جریان و تست سلامت این قطعات، میتواند در عیب یابی بسیار موثر باشد. به همین دلیل است که در تعمیرات موبایل اغلب نیاز به ابزارهای اندازهگیری مانند مولتی متر وجود دارد. مولتی متر یک ابزار کاربردی برای تشخیص و رفع مشکلات الکتریکی و الکترونیکی در موبایل است. در این مقاله از مجله سی و سه پل، آموزش کار با مولتی متر در تعمیرات موبایل را ارائه میدهیم.
آشنایی با اجزای مولتی متر
اگرچه مولتی مترها انواع مختلفی دارند، اما در بعضی از مشخصات، کاملا مشترک و مشابه هستند. همه مولتی مترها شامل صفحه نمایش، دکمه و پراب هستند. دکمهها برای انتخاب حالت اندازهگیری و تنظیمات مورد نیاز استفاده میشوند. پرابها نیز اتصالاتی هستند که برای اندازهگیری ولتاژ، مقاومت و جریان به نقاط مختلف مدار متصل میشوند. اطلاعاتی که سنجیده میشوند، روی نمایشگر مولتی متر (که معمولا یک نمایشگر دیجیتال است) نمایش داده میشوند.
انواع مولتی متر در تعمیرات موبایل
مولتی متر یک ابزار اندازهگیری است که برای اندازهگیری ولتاژ، جریان، مقاومت الکتریکی، تست سلامت دیود، تست برقراری ارتباط الکتریکی و … استفاده میشود. این ابزار در سه نوع آنالوگ (عقربهای)، رومیزی و دیجیتال تولید میشود که در ادامه، هر کدام از این انواع و مزایای هر کدام را بررسی میکنیم.
1. مولتی متر آنالوگ (عقربهای)
این نوع مولتی متر دارای صفحه مدرج با عقربههای متحرک است که مقدار اندازهگیری شده را نشان میدهد. مولتی مترهای آنالوگ، بیشتر برای اندازهگیری سریع و تقریبی استفاده میشوند. این نوع مولتی مترها به تدریج در حال جایگزینی با مولتی مترهای جدید و دیجیتال هستند. در ادامه، مزایا و معایب اصلی این مولتی مترها را بررسی میکنیم.
مزایای مولتی متر آنالوگ:
- قابلیت اندازهگیری سریع و تقریبی
- عمر باتری بلندتر نسبت به مولتی مترهای دیجیتال
- قیمت بسیار کمتر نسبت به مولتی مترهای دیجیتال و رومیزی
معایب مولتی مترهای آنالوگ:
- دقت کمتر نسبت به مولتی مترهای دیجیتال
- قابلیت خواندن مقادیر دشوارتر، به ویژه برای اندازهگیریهای دقیق
2. مولتی متر دیجیتال
این نوع مولتی مترها دارای یک صفحه نمایش دیجیتال هستند که مقادیر اندازهگیری شده به صورت اعداد نمایش داده میشوند. مولتی مترهای دیجیتال، دقیقتر و قابل اطمینانتر از دیگر انواع مولتی متر هستند و برای کاربردهای مختلف از تعمیرات دقیق، مناسب هستند. در ادامه، مزایا و معایب این نوع مولتی مترها را مورد بررسی قرار میدهیم.
مزایای مولتی متر دیجیتال:
- دقت بالا و قابلیت اندازهگیری دقیق
- صفحه نمایش دیجیتال که خواندن مقادیر را بسیار راحتتر میکند
- امکان استفاده از ویژگیهای اضافی مانند تنظیمات اتوماتیک
- قابلیت حمل آسان
معایب مولتی متر دیجیتال:
- احتمال تمام شدن سریعتر باتری
- دشوارتر بودن آموزش روند کار با مولتی متر
- قیمت بالا
3. مولتی مترهای رومیزی
مولتی متر رومیزی، همانطور که از نامش پیداست، دارای پایه است و روی میز قرار میگیرد. این نوع مولتی مترها دارای یک صفحه نمایش بزرگ و کلیدهای کنترلی هستند که امکان انجام اندازهگیریهای دقیقتر و پیچیدهتر را فراهم میکنند. این مدلها برای کاربردهای حرفهای و آزمایشگاهی مناسب هستند، اما در تعمیرات موبایل نیز استفاده میشوند. در ادامه مزایا و معایب این نوع مولتی مترها را بررسی میکنیم.
مزایای مولتی متر رومیزی:
- دقت بالا در اندازهگیریهای پیچیده
- قابلیت اندازهگیری پارامترهای بیشتر نسبت به برخی مولتی مترهای آنالوگ و دیجیتال
- امکان اتصال به کامپیوتر یا دیگر دستگاهها برای ذخیره و تحلیل دادهها.
معایب مولتی متر رومیزی:
- قیمت بالاتر نسبت به مدلهای دیگر
- اندازه بزرگتر و سنگینتر که باعث میشود این نوع مولتی متر امکان حمل نداشته باشد
روش کار با انواع مولتی متر در تعمیرات موبایل
اگرچه روند کار همه مولتی مترها تقریبا مشابه است، اما ممکن است با توجه به نوع مولتی متر، تفاوت هایی نیز در این مولتی مترها وجود داشته باشد. در ادامه، آموزش کار با مولتی متر در تعمیرات موبایل را ارائه میدهیم.
1. آموزش کار با مولتی متر دیجیتال در تعمیرات موبایل
روند کار با مولتی متر دیجیتال، به صورت زیر است:
1. شروع کار
ابتدا موبایل را خاموش کنید و باتری آن را خارج کنید. مولتی متر دیجیتال، دو نوع دارد. در یکی از انواع مولتی متر دیجیتال، تنها لازم است نوع پارامتر (مقاومت الکتریکی، ولتاژ، جریان و …) را انتخاب کنید تا پارامتر موردنظر اندازه گیری شود. در نوع دیگر، علاوه بر انتخاب نوع پارامتر، باید محدوده آن را نیز مشخص کنید. یعنی باید مشخص کنید که مثلا ولتاژ DC را در محدوده 200 میلی ولت تا 2 ولت، اندازه گیری میکنید. پس از انتخاب پارامتر موردنظر، به سراغ ادامه کار بروید.
2. اندازهگیری ولتاژ
برای اندازهگیری ولتاژ، مولتی متر را به حالت اندازهگیری ولتاژ تنظیم کنید. توجه داشته باشید که محدوده ولتاژ مناسب را انتخاب میکنید. سپس با قرار دادن پراب در دو نقطه موردنظر، ولتاژ را اندازه گیری کنید. توجه داشته باشید که در حالت اندازه گیری ولتاژ، پرابها باید به صورت موازی با قطعه قرار بگیرند.
3. اندازهگیری مقاومت
برای اندازهگیری مقاومت، مولتی متر را روی حالت اندازهگیری مقاومت تنظیم کنید. اگر مولتی متر شما دارای محدوده مشخص برای سنجش مقدار اهم است، باید محدوده اهم مناسب را انتخاب کنید، در غیر این صورت، اطلاعات نمایشی نامعتبر خواهند بود. پس از تنظیم، با قرار دادن پرابها در دو سر قطعه، مقاومت را اندازه گیری کنید. توجه کنید که بهتر است در زمان اندازه گیری مقاومت، جریان و ولتاژ در قطعه برقرار نباشد.
4. اندازهگیری جریان
برای اندازهگیری جریان، مولتی متر را روی حالت اندازهگیری جریان تنظیم کنید. در صورت نیاز به تنظیم محدوده، محدوده آمپر مناسب را انتخاب کنید. جریانهای مورد استفاده در موبایل، در حدود میلی آمپر تا نهایتا 2 آمپر هستند. پس از تنظیم، مولتی متر را به صورت سری به مدار متصل کنید تا جریان را اندازهگیری کنید.
5. تست قطعات
برخی از مولتی مترهای دیجیتال، دارای تست دیود و … هستند. برای این کار، نوع قطعه موردنظر را انتخاب کنید و سپس سلامت قطعه را با استفاده از مولتی متر، تست کنید.
با دقت در استفاده از مولتی متر دیجیتال، میتوانید به راحتی مشکلات موبایل را تشخیص داده و تعمیرات لازم را انجام دهید. همچنین، اطمینان حاصل کنید که قبل از هرگونه تعمیرات، دستگاه خاموش و از برق جدا شده باشد.
2. آموزش کار با مولتی متر آنالوگ (عقربه ای)
برای استفاده از مولتی متر آنالوگ (عقربهای) در تعمیرات موبایل، میتوانید مراحل زیر را دنبال کنید.
1. تنظیمات اولیه
ابتدا موبایل را خاموش کنید و باتری آن را خارج کنید. این کار برای حفظ سلامت قطعات موبایل، ضروری است. با توجه به سلکتور مولتی متر، آن را برای اندازه گیری ولتاژ، جریان یا مقاومت مناسب تنظیم کنید. سپس مراحل بعدی را دنبال کنید.
2. اندازهگیری ولتاژ
در صورت نیاز به اندازه گیری ولتاژ، حالت ولتاژ (V DC) را انتخاب کنید. محدوده ولتاژ مورد استفاده در موبایل، نهایتا 5 ولت است. پس بهتر است همین مقدار را انتخاب کنید. البته در بعضی از قطعات، ولتاژ کمتر استفاده میشود و برای دقت بالاتر، میتوانید مقدار کمتری را نیز انتخاب کنید. با قرار دادن پرابهای مولتی متر به بخش مثبت و منفی قطعات، ولتاژ را اندازهگیری کنید. عقربه مولتی متر حرکت خواهد کرد و نشانگر مقدار ولتاژ را نشان خواهد داد.
3. اندازهگیری مقاومت
برای اندازهگیری مقاومت، حالت مقاومت را انتخاب کنید. همچنین متناسب با نوع قطعه و مدار، باید محدوده مقاومت را نیز مشخص کنید. با قرار دادن پرابهای مولتی متر به دو سر قطعه یا مدار مورد نظر، مقاومت را اندازهگیری کنید. در این حالت نیز عقربه مولتی متر حرکت خواهد کرد و مقدار مقاومت روی صفحه مدرج مربوطه نمایش داده میشود.
4. اندازهگیری جریان
در مولتی متر آنالوگ، باید سلکتور را روی حالت mA DC قرار دهید تا جریان میلی آمپری مستقیم که در موبایل وجود دارد، قابل اندازه گیری باشد. در این حالت نیز مولتی متر را به صورت سری به مدار متصل کنید تا جریان را اندازهگیری کنید. پس از اتصال مناسب، عقربه مولتی متر حرکت خواهد کرد و صفحه مدرج جریان، مقدار جریان را نشان خواهد داد.
اگرچه مولتی مترهای آنالوگ امروزه کمتر استفاده میشوند، اما به دلیل قیمت مناسب برای شروع کار تعمیرات مناسب هستند. هر چند ما توصیه میکنیم که برای انجام تعمیرات تخصصی، حتما از مولتی متر دیجیتال استفاده کنید.
3. آموزش کار با مولتی متر رومیزی
برای استفاده از مولتی متر رومیزی در تعمیرات موبایل، مراحل زیر را دنبال کنید.
1. تنظیمات اولیه
مولتی متر رومیزی ممکن است حالت دیجیتال یا آنالوگ داشته باشد. اگرچه امروزه اکثر مولتی مترهای رومیزی، دیجیتال هستند. پس از خاموش کردن گوشی، با انتخاب حالت مناسب برای ولتاژ، جریان یا مقاومت، ادامه مراحل را دنبال کنید.
2. اندازهگیری ولتاژ
روی مولتی متر رومیزی، ممکن است خروجیهای مختلفی برای ولتاژ وجود داشته باشد. فیش پراب را به ورودی مناسب وصل کنید تا اندازه گیری ولتاژ انتخاب شود. ممکن است نیاز باشد با استفاده از دکمههای روی مولتی متر، حالت ولتاژ را نیز انتخاب کنید. پس از انتخاب حالت مناسب، با استفاده از پرابها ولتاژ را در نقاط مختلف مدار موبایل اندازهگیری کنید. در این حالت، مولتی متر باید به صورت موازی وصل شود.
3. اندازهگیری مقاومت
برای اندازهگیری مقاومت، با استفاده از کلیدهای کترلی، مولتی متر رومیزی را روی حالت اندازهگیری مقاومت تنظیم کنید و در صورت نیاز، فیش پراب را به ورودی مرتبط با مقاومت وصل کنید. سپس با استفاده از پرابها، مقاومت قطعهها و اتصالات مختلف را اندازهگیری کنید.
4. اندازهگیری جریان
برای اندازهگیری جریان، مولتی متر رومیزی را به گونه ای تنظیم کنید که mA DC را اندازه گیری کند. سپس مولتی متر را به صورت سری به مدار متصل کنید تا جریان را اندازهگیری کنید. توجه داشته باشید که در صورت نیاز، باید فیش پراب را به پورت موردنظر روی مولتی متر، وصل کنید.
مولتی متر رومیزی یکی از بهترین انواع مولتی مترها برای تعمیرات موبایل است. استفاده از این نوع مولتی متر نیز میتواند کار تعمیرات موبایل را بسیار ساده کند.
جمع بندی
در این مقاله، آموزش کار با مولتی متر در تعمیرات موبایل را ارائه دادیم. استفاده از مولتی متر در تعمیرات موبایل میتواند به شما کمک کند تا مشکلات الکترونیکی و خرابی قطعات موبایل را تشخیص داده و بهبود بخشید. با پیروی از مراحل بیان شده در این مقاله و با دقت در استفاده از مولتی متر، میتوانید به راحتی به تعمیرات موبایل بپردازید.
اگر قصد خرید مولتی متر تعمیر موبایل را دارید، می توانید انواع مولتی متر و پراب مولتی متر را از فروشگاه سی و سه پل، خریداری کنید.