فناوری مورد استفاده در گوشیهای هوشمند امروزی به لطف افزایش رقابت پیشرفت چشمگیری داشته است. جدای از ویژگیهای اساسی مانند کیفیت دوربین، فضای ذخیره سازی داخلی و کیفیت صدا، صفحه نمایش گوشی یکی از مواردی است که در زمان خرید گوشی به حداکثر توجه نیاز دارد. برای کسانی که تازه وارد دنیای گوشیهای هوشمند شده اند، انواع مختلفی از نمایشگرهای گوشی در طیف وسیعی از تلفنهای هوشمند موجود است. در این مقاله برای شناخت بیشتر نمایشگرها و معنی نام اختصاری هر کدام، انواع مختلف نمایشگر گوشی هوشمند موجود در بازار را مورد بررسی قرار میدهیم. اگر شما هم میخواهید با انواع ال سی دی موبایل آشنا شوید، در ادامه با مجله سی و سه پل همراه باشید.
انواع ال سی دی موبایل
انواع مختلفی از صفحه نمایش موبایل و صفحه لمسی در تلفنهای هوشمند موجود است و مهم است که قبل از خرید در مورد آنها اطلاعات داشته باشیم. در طول چند سال گذشته، گوشیهای هوشمند با نمایشگرهای بزرگ و صفحه نمایش لمسی واقعا محبوب شدهاند.
نمایشگر TFT-LCD
نام نمایشگرTFT-LCD مخفف عبارت Thin Film Transistor به معنای «نمایشگر کریستال مایع ترانزیستور فیلم نازک» است. فناوری TFT-LCD که در بازار گوشیهای هوشمند به عنوان یک فناوری کاربردی به رسمیت شناخته شده است، به دلیل مقرون به صرفه بودن در اکثر گوشیهای هوشمند اقتصادی استفاده میشود. اگرچه این فناوری وضوح بالاتری را در مقایسه با نمایشگر LCD نسل قبلی ارائه میدهد، اما انتظار میرود کاربران در نور مستقیم خورشید یا مناطقی با نور بیش از حد، دید ضعیفی را تجربه کنند. یکی دیگر از نقاط ضعف این نمایشگرها، این است که انرژی زیادی مصرف میکنند که منجر به کاهش عمر باتری به خصوص در گوشیهای هوشمند با صفحه نمایش بزرگ میشود. امروزه این فناوری به تدریج در حال منسوخ شدن است و به زودی به طور کامل با نمایشگرهای مدرنتر جایگزین میشود.
نمایشگر IPS-LCD
نوع دیگری از نمایشگرهای گوشیهای هوشمند که در مورد آن صحبت میکنیم، نمایشگرIPS-LCD است. نام نمایشگر IPS-LCD مخفف عبارت In-Place Switching است. این نوع نمایشگر به لطف برخی بهبودهای قابل توجه مانند زاویه دید گستردهتر و مصرف انرژی کم، برتر از TFT شناخته میشود. به دلیل هزینه بالای تولید، این نمایشگر در اکثر گوشیهای هوشمند رده متوسط استفاده میشود. اگر چه گوشیهای اقتصادی مدرن هم ممکن است از این نمایشگر برخوردار باشند.
نمایشگرهای LCD–PLS
این استاندارد نمایشگر با نام Plane to Line Switching عرضه شده است که از نام اختصاری PLS استفاده میکند و بسیار شبیه به IPS است. به همین دلیل جای تعجب نیست که عملکرد اصلی آن نیز ماهیت مشابهی با IPS-LCD داشته باشد. این فناوری که توسط Samsung Display توسعه داده شده است، دارای ویژگیهای مشابه نمایشگرهای IPS است. این نمایشگر دارای بازتولید رنگ خوب و زاویه دید وسیع است، اما سطح کنتراست پایینتری در مقایسه با نمایشگرهای OLED و LCD دارد. طبق گفته سامسونگ دیسپلی، پنلهای PLS در مقایسه با پنلهای IPS، هزینه تولید کمتر، نرخ روشنایی بالاتر و حتی زاویه دید بهتری دارند. در نهایت، چه از پنل PLS استفاده کنید و یا از پنل IPS، تفاوت زیادی مشاهده نخواهید کرد.
نمایشگرهای LTPS، LTPO و IGZO
احتمالا در بازار نمایشگرها با اصطلاحات کمتر رایج دیگری نیز مواجه خواهید شد که اغلب در مواد تبلیغاتی برای تلفنهای هوشمند برجسته میشوند. در ادامه سه نوع نمایشگرهای LTPS، LTPO و IGZO را بررسی میکنیم که ممکن است خیلی در بازار رایج نباشند.
نمایشگر LTPS
نام نمایشگرLTPS مخفف عبارت Low Temperature PolySilicon و به معنای «پلی سیلیکون با دمای پایین» است. این نمایشگر نوعی از فناوری TFT است که وضوح بالاتر و مصرف انرژی کمتری را در مقایسه با صفحه نمایشهای TFT سنتی بر اساس فناوری a-Si (سیلیکون آمورف) ارائه میدهد.
نمایشگر IGZO
نام نمایشگرIGZO مخفف عبارت Indium Gallium Zinc Oxide و به معنای «ایندیوم گالیوم زینک اکسید» (ترکیب چند ماده شیمیایی) است. این ماده یک ماده نیمه هادی مورد استفاده در نمایشگرهای TFTاست که اجازه میدهد تا نمایشگر وضوح بالاتر و مصرف انرژی کمتری داشته باشد.
نمایشگر LTPO
نام نمایشگرLTPO مخفف عبارت Low Temperature Polycrystaline Oxide و به معنای اکسید پلی کریستال با دمای پایین است. این فناوری، یکی از فناوریهای توسعه یافته توسط اپل است که میتواند در نمایشگرهای OLED و LCD استفاده شود، زیرا تکنیکهای ساخت LTPS و IGZO را ترکیب میکند. این نمایشگر در Apple Watch 4 و Galaxy S21 Ultra استفاده شده است.
فناوری LTPO به نمایشگر اجازه میدهد تا نرخ تازه سازی خود را تنظیم کند و به صورت پویا با محتوای نمایش داده شده سازگار شود. پیمایش صفحات در این نمایشگر میتواند سریعترین حالت را راهاندازی کند، در حالی که نمایش یک تصویر ثابت به تلفن اجازه میدهد تا از نرخ تازهسازی کمتری استفاده کند و در مصرف باتری صرفهجویی کند.
نمایشگر OLED
نام نمایشگر OLED مخفف کلمه Organic Light Emitting Diode است. OLED یک فناوری صفحه نمایش تخت است که اکنون در دستگاههای مختلف استفاده میشود. به غیر از تلفنهای همراه، میتوانید صفحه نمایشهای OLED را در پخش کنندههای صوتی قابل حمل، سیستمهای صوتی خودرو، PDA و دوربینهای دیجیتال نیز پیدا کنید.
ویژگی اصلی OLEDها در سال 1985 کشف شد، بیش از یک دهه قبل از اینکه اولین نمایشگرها دیده شوند. چینگ تانگ، محقق کداک، متوجه شد که اگر جریان الکتریکی را از یک ماده آلی عبور دهید، رنگ آن سبز میشود. یک OLED با قرار دادن یک سری لایههای نازک آلی بین دو رسانا ساخته میشود. این رساناها بر روی جاذبه بین ذرات باردار مثبت و منفی عمل میکنند. هنگامی که ولتاژ اعمال میشود، یک لایه نسبت به لایه دیگر دارای بار منفی میشود. همانطور که انرژی از لایه با بار منفی به لایه دیگر منتقل میشود، مواد آلی بین این دو را تحریک میکند که نور قابل مشاهده از طریق یک لایه شیشه ساطع میکند. برای تولید رنگهای مختلف، باید مواد آلی تولید کننده نور آبی، قرمز و سبز وجود داشته باشد. از آنجایی که صفحه نمایش هایی که از فناوری OLED استفاده میکنند خود نور تولید میکنند، در مقایسه با صفحه نمایشهای LCD نیازی به نور پس زمینه ندارند. این بدان معناست که نمایشگرهای OLED به انرژی کمتری نیاز دارند و همچنین میتوان آنها را بسیار نازک ساخت. صفحه نمایشهای OLED بدون هیچ منبع روشنایی دیگری میتوانند تصاویر روشنی را نمایش دهند که تقریبا از هر زاویهای قابل مشاهده هستند.
این نمایشگرها مانند LCDها دارای انواع ماتریس غیرفعال و ماتریس فعال هستند. OLEDهای ماتریس غیرفعال از یک ماتریس الکتریکی تشکیل شدهاند و هدایت سطرها و ستونها و ایجاد پیکسل در آنها صورت میگیرد. بین ردیفها و ستونها لایههای ارگانیک قرار دارند. در طرف دیگر بستر قرار دارد که الکتریسیته میدهد. هرچه جریان بیشتر اعمال شود، نمایشگر روشنتر میشود. در OLEDهای ماتریس فعال، به جای ردیفها و ستونها، صفحه پشتی TFT وجود دارد. این روشنایی هر پیکسل را کنترل میکند. دو آرایه TFT در هر پیکسل وجود دارد: یکی برای شروع و توقف شارژ خازن و دیگری برای ارائه جریان الکتریکی ثابت به پیکسل. OLEDهای ماتریس فعال انرژی بسیار کمتری نسبت به ماتریسهای غیرفعال مصرف میکنند. نمایشگرهای OLED میتوانند انواع جدیدی از نمایشگرها مانند نمایشگرهای بسیار نازک، منعطف یا شفاف را ارائه دهند. این فناوری تلفن هوشمند رنگهای روشن و زاویه دید وسیع را تولید میکند و آن را برای دستگاههای هوشمند رده بالا تبدیل به بهترین گزینه میکند.
6. نمایشگر AMOLED
نوع دیگری از نمایشگر گوشیهای هوشمند که در بین اکثر تولیدکنندگان تلفن همراه محبوبیت پیدا کرده است، نمایشگرAMOLED است. نامی که مخفف Active Matrix Organic Light Emitting Diode است، بیان میکند که این نمایشگرها ویژگیهای صفحهنمایشهای OLED را دارند، اما برای بهبود کیفیت و زمان پاسخدهی بیشتر ارتقا یافتهاند. صفحه نمایشهای AMOLED تصاویر را با رنگهای درخشان و سطح بالایی از روشنایی و وضوح نمایش میدهند. صفحه نمایش تلفن هوشمند AMOLED که برای ارائه بسیاری از ویژگیهای با کیفیت عالی دیگر طراحی شده است، به سرعت در دنیای تلفنهای هوشمند محبوبیت پیدا کرده است و آن را به صفحه نمایش ترجیحی برای اکثر گوشیهای هوشمند رده بالا تبدیل کرده است.
7. نمایشگر Super AMOLED
این فناوری پیشرفته توسط سامسونگ توسعه داده شده است تا در برخی از گوشیهای هوشمند برتر استفاده شود. صفحه نمایش تلفن همراه Super AMOLED یک نسخه پیشرفته از صفحه نمایش AMOLEDاست که از یک لایه پاسخ لمسی تشکیل شده است که بر روی خود نمایشگر بالایی قرار میگیرد تا زمان پاسخ و کیفیت تصویر را بهبود بخشد. از آنجایی که این صفحه نمایش فوق العاده نازک است، این فناوری تلفن هوشمند باتری کمتری مصرف میکند و گزینه مناسبی برای اکثر گوشیهای هوشمند گران قیمت است.
8. نمایشگر رتینا (Retina)
هرکسی که از یک محصول اپل استفاده کرده یا محصول تولید شده پس از تاریخ 24 ژوئن 2010 را دیده باشد، با صفحه نمایش رتینا آشناست. صفحه نمایش رتینا که در ابتدا بر روی آیفون 4 عرضه شد، تقریبا در تمام دستگاههای اپل از آن زمان استفاده شده است. نام نمایشگرهای رتینا (شبکیه چشم) به این اصطلاح گفته میشود که نکاتی علمی در این صفحهنمایشها وجود دارد که به نحوه درک پیکسلها در فواصل مختلف توسط چشم مربوط میشود.
این نمایشگرها دارای تراکم پیکسلی بالایی هستند که در فاصله معینی چشم انسان نمیتواند تک تک پیکسلها را تشخیص دهد. به عبارت سادهتر، نرخ ppi صحیح (پیکسل در هر اینچ) برای یک اندازه صفحه نمایش خاص، منجر به نمایشگرهایی میشود که وقتی در فاصله صحیح مشاهده میشوند، به نظر میرسد بدون پیکسل و کاملا یکدست هستند.
اپل به تعامل کاربر با این فناوری اعتقاد زیادی دارد. به عنوان مثال، یک تلفن همراه زمانی که در دست گرفته میشود احتمالا نسبت به آیپد نزدیکتر به صورت نگه داشته میشود و آی پد احتمالا در فاصلهای دورتر نگه داشته میشود. بنابراین، طبق گفتههای اپل، دستگاههای کوچکتر 326ppi، دستگاههای متوسط مانند iPad Mini دارای تراکم پیکسلی264ppi و دستگاههای بزرگتر مانند iPads و مکبوکهای ۱۳ اینچی دارای تراکم پیکسلی220ppi خواهند بود. به این ترتیب بین اندازه صفحه نمایش، فاصله و ppi همبستگی وجود دارد.
اپل بسیار هوشمندانه فکر کرده است. تفکرات زیادی در مورد نحوه تعامل کاربران با دستگاههایشان انجام شده است و تنها اپل میتوانست این ارتباط را بین اندازه صفحه نمایش و فاصله کاربر از صفحه نمایش مذکور ایجاد کند. در حالی که برای ما واضح به نظر میرسد که اپل به تنهایی به آنجا رسیده است و این نشان میدهد که چرا این شرکت هنوز در حال نوآوری و ایجاد سخت افزار عالی است.
9. نمایشگر Dynamic AMOLED
صفحه نمایش Dynamic AMOLED نسل بعدی فناوری صفحه نمایش موبایل Super AMOLED است که بر اساس موفقیت Super AMOLED ساخته شده است. نمایشگر Dynamic AMOLED برای اولین بار در سال 2019 عرضه شد. این نمایشگر در حقیقت یک صفحه نمایش Super AMOLED با گواهینامه HDR10+ برای روشنایی، رنگ و کنتراست بیشتر است.
صفحه نمایش Dynamic AMOLED دارای گواهینامه VDE آلمان برای 100٪ حجم رنگ موبایل در طیف رنگی DCi-P3 است که تضمین میکند که کاربر همیشه رنگهای زنده را بدون توجه به سطوح مختلف روشنایی تجربه خواهید کرد. نور آبی مضر ساطع شده از صفحه نمایش تلفن نیز با صفحه نمایش Dynamic AMOLED کاهش مییابد و به کاهش فشار چشم و بهبود خواب شبانه شما کمک میکند.
بهترین انواع نمایشگر موبایل را از کجا بخریم؟
در صورتی که به دلایل مختلف، نمایشگر گوشی شما دچار مشکل شده است، احتمالا نیاز به خرید ال سی دی موبایل خواهید داشت. خرید ال سی دی موبایل نیازمند در نظر گرفتن نکات مختلفی است که یکی از مهم ترین این نکات، توجه به نوع نمایشگر گوشی است.
فروشگاه سی و سه پل بهترین فروشگاه برای خرید ال سی دی موبایل است. بهترین تنوع محصولات در این فروشگاه برای شما فراهم شده است و شما میتوانید انواع ال سی دی موبایل را از فروشگاه سی و سه پل خریداری کنید.
جمع بندی
اکنون که ما درباره چند مورد از بهترین نمایشگرهای گوشیهای هوشمند مورد استفاده امروز تلفنهای همراه صحبت کرده ایم، شما میتوانید در انتخاب نمایشگر مورد علاقه بهتر عمل کنید. یکی از نکتههای بسیار مهمی که میخواهیم اشاره کنیم، این است که گوریلا گلس یک نمایشگر نیست، بلکه یک شیشه محافظ است که از صفحه نمایش گوشی شما در برابر آسیبهای احتمالی محافظت میکند.
هر کدام از انواع صفحه نمایش AMOLED، OLED، IPS یا TFT را انتخاب کنید، درک هدف اصلی خود همیشه عاقلانه است. به عنوان مثال، آیا فعالیت شما بیشتر در فضای داخلی است یا فضای بیرونی؟ آیا علاقه مند به عکاسی هستید یا به گیم علاقه دارید؟ با در نظر گرفتن چنین سؤالاتی، میتوانید تصمیم آگاهانهای در مورد اینکه چه نمایشگری برای شما بهتر است، بگیرید.