ما از گوشیهای خود برای تماس گرفتن، خواندن اخبار و کتابها، ارتباط با دوستان در شبکههای اجتماعی، مسیریابی، سفارش غذا، گرفتن عکس و فیلم، پاسخ به ایمیلها و … استفاده میکنیم. از آنجایی که گوشیها همیشه همراه ما هستند، احتمال خیس شدن آنها در شرایط مختلف وجود دارد. اگر گوشی شما در زمان بارش باران یا در ساحل دریا در معرض آب قرار گرفت یا در سینک، توالت، ماشین لباسشویی یا استخر افتاد، باید بدانید که چگونه آب را از گوشی خود خارج کنید. قیمت گوشیهای هوشمند معمولا بالاست. دانستن اینکه چگونه از این وسایل گران قیمت مراقبت کنید و چگونه گوشی خود را تمیز کنید، چگونه برنامههای خراب را تعمیر کنید، چطور گوشی را ریست کنید و اگر گوشی شما به درستی شارژ نمیشود چه کاری انجام دهید، اموری مهم هستند. اما مهمتر از همه این است که بدانید چکار کنید تا آب از گوشی شما خارج شود. اگر گوشی شما در حال حاضر خیس است، بلافاصله دستورالعملهای ما را دنبال کنید تا بتوانید تلفن خیس خود را تعمیر کنید یا حداقل از آسیب دائمی جلوگیری کنید. در ادامه با وبلاگ فروشگاه سی و سه پل همراه باشید تا برای شما توضیح دهیم که اگر گوشی در آب افتاد چکار کنیم؟
1. گوشی خود را از آب خارج کنید!
توصیه میشود پس از افتادن گوشی در آب در اولین فرصت گوشی را از آب بیرون بیاورید؛ مگر اینکه واقعا قصد آسیب رساندن به گوشی خود را داشته باشید! برخی از تلفنهای هوشمند دارای پوشش ضد آب هستند که میتواند برای چند ثانیه در برابر آسیب در آب مقاومت کند. اگر یکی از این گوشیها را دارید، اگر سریع گوشی را بیرون بیاورید، ممکن است به هیچ وجه آسیبی به گوشی وارد نشود.
2. گوشی را خاموش کنید!
از آنجایی که به احتمال زیاد گوشی شما هنگام افتادن در آب روشن است، توصیه میشود بلافاصله پس از بیرون آوردن آن، آن را خاموش کنید. خاموش کردن گوشی از آسیب رساندن اتصال کوتاه به قطعات داخلی گوشی جلوگیری میکند. در صورتی که گوشی به صورت خودکار خاموش شده باشد، امکان وارد شدن آسیب به آن وجود دارد. خاموش کردن گوشی خیس شده در حفظ سلامت قطعات نقشی حیاتی دارد.
3. همه چیز را جدا کنید!
پس از خاموش کردن تلفن، شروع به جداکردن همه لوازم جانبی از تلفن کنید. باتری، سیم کارت، کارت حافظه و همچنین هر وسیله جانبی (قلم، کاور، قاب و…) را خارج کنید. میتوانید به راحتی با یک پارچه خشک پاک کنید. این کار سبب میشود رطوبت بیشتری به گوشی وارد نشود و دسترسی به بخشهای مختلف گوشی ساده تر شود.
4. گوشی را خیلی آرام تکان دهید!
پس از جداکردن بخشهای مختلف گوشی، آن را به آرامی تکان دهید تا آب موجود در جک هدفون، درگاه شارژ یا زیر دکمههای فیزیکی خارجس شود. پس از این کار، گوشی را با یک پارچه خشک، دستمال توالت یا دستمال کاغذی کاملا پاک کنید تا آب موجود در قسمت بیرونی آن پاک شود.
گوشی را با یک حوله نرم خشک کنید. همچنین میتوانید از دستمال کاغذی یا پارچه استفاده کنید اما مطمئن شوید که ملایم و بدون پرز باشد. بسیار مراقب باشید که آب را به شکافها یا درگاهها منتقل نکنید. همچنین میتوانید از حوله خود برای خشک کردن قسمتهایی که میتوانید جدا کنید مانند سیمکارت، کارت میکرو اسدی و باتری استفاده کنید.
5. آن را در برنج قرار دهید!
قرار دادن گوشی خیس در برنج، یکی از رایج ترین و شناخته شده ترین تکنیکها است. یک ظرف دربسته یا یک کیسه زیپ دار تهیه کنید و آن را با برنج نپخته پر کنید. دلیل این کار به خاصیت جذب آب برنج باز میگردد. دانههای برنج معمولا رطوبت را به خوبی جذب میکنند و از این جهت میتوانند در خشک کردن گوشی بسیار کمک کنند.
6. منتظر بمانید تا گوشی خشک شود!
گوشی را حداقل 24 تا 48 ساعت در برنج بگذارید. سعی کنید حتی گوشی را بیرون نیاورید. پس از گذشت این مدت، بررسی کنید که آیا شروع به کار میکند یا خیر. اگر آسیب آب زیاد نباشد، تلفن شما باید شروع به کار کند.
چرا گوشی پس از خیس شدن کار نمی کند؟
به خاطر داشته باشید که هیچ تضمینی وجود ندارد که پس افتادن گوشی در آب، جان سالم به در ببرد. تنها 50 درصد احتمال دارد که گوشی شما دوباره کار کند. در صورتی که تلفن حتی پس از آزمایش روش برنج کار نمی کند، آن را به یک مرکز خدمات مجاز تعمیرات گوشی ببرید. کارشناسان مرکز تعمیرات گوشی قادر خواهند بود تلفن شما را بررسی کنند و آسیب را بهتر ارزیابی کنند. به یاد داشته باشید که آسیب ناشی از خیس شدن در گارانتی استاندارد بسیاری از برندها پوشش داده نمی شود.
از قبل برای هر شرایطی آماده باشید!
چند راه وجود دارد که در وهله اول از آسیب دیدن گوشی خود در اثر آب جلوگیری کنید. اگر در فصل بارانی سفر میکنید یا به ساحل دریا یا استخر میروید، میتوانید یک کیسه حمل ضد آب تهیه کنید. این کیسههای ضد آب قیمت مناسبی دارند و در فروشگاههای لوازم جانبی قابل خرید هستند. این کیسهها دارای یک پنجره شفاف هستند که به شما امکان میدهد اعلانهای دریافتی گوشی را مشاهده کنید. در برخی از مدلها میتوانید گوشی را کنترل کنید.
گارانتی و بیمه گوشی
در حالی که گارانتی استاندارد گوشیها خسارت ناشی از خیس شدن را پوشش نمی دهد، خدمات بیمه شخص ثالث اکنون در بسیاری از کشورها دسترس هستند که چنین پوششی را ارائه میدهد. امروزه در ایران نیز برخی از شرکتها اقدام به ارائه خدمات بیمه گوشی میکنند. شما میتوانید گوشی خود را بیمه کنید تا در صورت وارد شدن آسیب غیرقابل جبران به گوشی، هزینههای زیادی را متحمل نشوید.
آیا چیزی به نام گوشی ضد آب وجود دارد؟
اگر گوشی شما قابل نجات نیست و به دنبال جایگزینی آن هستید، یک مدل ضد آب را در نظر بگیرید. عایق رطوبتی در موبایلهای مدرن، بهویژه در سطوح بالاتر، روز به روز رایجتر میشود. «موبایل ضد آب» را در گوگل جستجو کنید و مدلهای مختلفی از گوشیهای ضدآب را مشاهده کنید.
مشخصات کلیدی که باید به آن توجه کنید، رتبه IP (محافظت از ورود) گوشی است. این مشخصه یک کد دو رقمی خواهد بود که در آن عدد اول میزان مقاومت دستگاه در برابر ورود اشیاء جامد مانند گرد و غبار را ارزیابی میکند و رقم دوم نشان میدهد که چقدر در برابر نفوذ مایع به داخل آن محافظت میشود. در هر مورد، اعداد بزرگتر بهتر است. بنابراین، یک تلفن دارای رتبه IP67 ضد گرد و غبار است (6) و میتواند در برابر غوطه ور شدن در آب تا عمق یک متری (7) مقاومت کند. اگر رقم دوم 0 بود، گوشی هیچ مقاومتی در برابر آب ندارد.
کدام گوشیهای موبایل ضد آب هستند؟
بسیاری از گوشیهای مدرن بازار مانند آیفونهای سری 12، 13 و 14 دارای استاندارد IP68 هستند که در عمق 6 متری به مدت 30 دقیقه آزمایش شده اند. خانواده آیفون 11 نیز دارای رتبه IP68 هستند، اگرچه این دستگاهها تنها در عمق چهار متری آزمایش شده اند. خانواده پیکسل 5 گوگل و گلکسی اس 22، اس 21 و اس 20 سامسونگ نیز به همین ترتیب دارای استاندارد IP68 هستند.
نکات مهم در زمان خیس شدن گوشی
باید توجه داشته باشید که برخی از اشتباهات ممکن است بیشتر از حالت عادی به گوشی شما آسیب بزنند. پس در زمان خشک کردن گوشی خیس، به نکات زیر توجه داشته باشید:
- حوله را داخل درگاه شارژ قرار ندهید.
- هیچ جسمی (مانند گوش پاک کن) را داخل درگاه شارژ گوشی فرو نکنید!
- هیچ کلید یا دکمهای را روی گوشی خود فشار ندهید.
- به تلفن ضربه نزنید! ضربات محکم میتواند سبب وارد شدن آب به بخشهای حساس گوشی شود.
- گوشی را روی پنکه قرار ندهید و روی آن فوت نکنید! زیرا این حالت آب داخل گوشی را به حرکت در میآورد که ممکن است به گوشی آسیب بزند.
- گوشی را شارژ نکنید، حتی اگر شارژر بی سیم دارید، از شارژ کردن گوشی خودداری کنید. شارژ کردن گوشی موجب برقراری جریان در آن میشود که میتواند به گوشی آسیب بزند.
- گوشی خود را با استفاده از منبع حرارتی خارجی خشک نکنید. مثلا از سشوار استفاده نکنید. زیرا سشوار در حالی که ممکن است مقداری از رطوبت سطح را از بین ببرد، اما گرمای ناشی از آن میتواند آسیب جبران ناپذیری به اجزای داخلی گوشی شما وارد کند.