امروزه همه ما با صفحه نمایشهای لمسی بسیار آشنا هستیم. تولیدکنندگان گوشیهای هوشمند و تجهیزات قابل حمل از صفحه نمایش لمسی برای نمایش اطلاعات و کنترل دستگاه خود استفاده میکنند. ما بیشتر با صفحه نمایشهای لمسی در گوشیهای هوشمند، تبلت ها، کنسولهای بازی قابل حمل، سیستمهای ناوبری اتومبیل (GPS)، سیستمهای بازی آرکید، تابلوهای اطلاعات، سیستمهای سفارش رستوران و … تعامل داریم. انواع مختلف صفحه نمایش لمسی در طیف وسیعی از تلفنهای هوشمند موجود است و مهم است که قبل از خرید در مورد آنها اطلاعاتی داشته باشیم. در طول سالهای اخیر، گوشیهای هوشمند با نمایشگرهای بزرگ و صفحه نمایش لمسی بسیار محبوب شدهاند. به طوری که میتوان گفت تقریبا گوشیهای دکمهای سنتی را از عرصه رقابت کنار زده اند. در این پست از وبلاگ فروشگاه سی و سه پل انواع صفحه نمایش لمسی و مزایا و معایب آنها را توضیح میدهیم.
صفحه لمسی (تاچ اسکرین) گوشی چیست؟
صفحه لمسی یا تاچ اسکرین (Touch screen) یکی از مهم ترین فناوریهای ورودی اطلاعات است که در دستگاههای مختلفی استفاده میشود. صفحههای لمسی روی پانلهای نمایشگر قرار میگیرند که اجازه کنترل کاربر و نمایش عملکرد را میدهند. از آنجایی که صفحههای لمسی این امکان را برای کاربران فراهم میکنند که به طور مستقیم با حالتهای لمسی مانند اسلاید (کشیدن صفحه: slide) و نگه داشتن (Hold) گوشی را کنترل کند، بسیار کاربرپسند هستند.
صفحه لمسی گوشی کجای موبایل قرار دارد و چگونه کار میکند؟
صفحه لمسی گوشی برای اینکه بتواند مستقیم از کاربر فرمان را دریافت کند، دقیقا زیر شیشه نمایشگر گوشی و بالای صفحه نمایش (ال سی دی) قرار گرفته است. ایده پشت شیوه کار صفحه نمایشهای لمسی بسیار ساده است. گوشیهای هوشمند دارای جریان الکتریکی هستند که از صفحه نمایش آنها عبور میکند. وقتی انگشت یا قلم خود را روی صفحه میگذارید، جریان را تغییر میدهید. سیستم تلفن هوشمند تغییرات جریان الکتریکی را اندازه گیری میکند و از آن اطلاعات برای تشخیص مکان دقیق لمس استفاده میکند و به ورودی پاسخ میدهد. دستگاههای الکترونیکی مختلف از روشهای گوناگونی برای تشخیص ورودی لمس روی صفحه لمسی استفاده میکنند. دو روش رایج در گوشیهای هوشمند، صفحه نمایش لمسی مقاومتی و صفحه نمایش لمسی خازنی هستند.
انواع صفحه لمسی موبایل
از فناوریهای مختلفی برای تولید صفحه لمسی استفاده میشود. در ادامه به بررسی انواع تاچ گوشی میپردازیم.
صفحه لمسی مقاومتی
صفحه نمایشهای لمسی مقاومتی گوشیهای هوشمند به یک پوشش لمسی متکی هستند که اساسا از یک لایه بالایی انعطاف پذیر و یک لایه پایین سخت تشکیل شده است. داخل این دو لایه با یک پوشش اکسید فلزی شفاف رسانا پوشانده شده است که وظیفه عبور جریان الکتریکی از هر دو لایه را بر عهده دارد. لایه مدار مقاومتی بالایی انعطاف پذیر و لایه مدار مقاومتی پایینی سخت با نقاط عایق از هم جدا میشوند. کل این سیستم به یک کنترلر صفحه لمسی متصل است که وظیفه تعیین محل ورودی لمسی را بر عهده دارد.
هنگامی که موبایل در حال کار است، جریان الکتریکی از لایه بالایی انعطاف پذیر و لایه پایینی سخت عبور میکند. هنگامی که انگشت یا قلم شما لایه بالایی انعطاف پذیر را لمس میکند، فشار به لایه وارد میشود و تا زمانی که با لایه مدار مقاومتی پایینی تماس پیدا کند، خم میشود، بنابراین یک کلید مدار در نقطه تماس ایجاد میشود.
کنترل کننده صفحه لمسی تغییر جریان را بین لایههای مدار بالا و پایین ثبت میکند و سپس آنها را به مختصات دیجیتال X و Y ناحیه فعال تبدیل میکند. از آنجا، پردازنده تلفن دستورالعملهای مربوط به آن ناحیه خاص را روی صفحه نمایش انجام میدهد.
مزایای صفحه نمایش لمسی مقاومتی
بزرگترین مزیت صفحه نمایشهای لمسی مقاومتی دوام و هزینه نسبتا پایین آن هاست. این مسئله صفحههای لمسی مقاومتی را برای دستگاههای ارزان قیمت ایده آل میکند، بدون اینکه هزینه تولید را بیش از حد بالا ببرد.
معایب صفحه نمایش لمسی مقاومتی
بزرگترین نقطه ضعف صفحهنمایشهای لمسی مقاومتی این است که میتوانند در یک زمان فقط ورودی تک لمسی را دریافت کنند. این بدان معناست که شما نمی توانید کارهایی مانند زوم دو انگشتی را انجام دهید، چیزی که تقریبا در دستگاههای تلفن همراه امروزی بسیار مورد انتظار کاربران است.
صفحهنمایشهای لمسی مقاومتی به اندازه صفحهنمایشهای لمسی خازنی سریع نیستند و اغلب به یک قلم برای شناسایی دقیق نقطه لمس نیاز دارند. امروزه این نوع صفحه لمسی فقط در گوشیهای هوشمند رده پایین و تلفنهای لمسی خاص استفاده میشوند.
صفحه نمایش لمسی خازنی
ظرفیت خازنی به توانایی یک سیستم برای نگه داشتن بار الکتریکی اشاره دارد. به عنوان مثال، بدن شما ظرفیت خازنی دارد. هنگامی که پاهای خود را روی فرش میچرخانید، بدن شما انرژی الکتریکی تولید شده از فرش را ذخیره میکند، که منجر به شوک ساکن در هنگام لمس یک جسم فلزی میشود. صفحات لمسی خازنی برای اینکه خوب کار کنند بر این اصل تکیه میکنند.
در سیستم صفحه نمایش لمسی خازنی، صفحه نمایش لمسی از شیشه ساخته شده است که با لایهای از مواد هادی شفاف پوشانده شده است. در بیشتر موارد، این ماده اکسید قلع ایندیم است و وظیفه ذخیره بار الکتریکی را بر عهده دارد.
صفحات لمسی خازنی در دو نوع مختلف وجود دارند: سطحی و تصویری. یک صفحه نمایش لمسی خازنی سطحی دارای حسگرهایی در هر گوشه صفحه است که از آنها برای اندازه گیری تغییرات بار الکتریکی استفاده میکند. از سوی دیگر، یک صفحه نمایش لمسی تصویری، از شبکهای از ردیفها و ستونها با یک تراشه جداگانه برای سنجش استفاده میکند.
در هر دو نوع صفحه لمسی خازنی، وقتی صفحه نمایش را لمس میکنید، جریان الکتریکی به انگشت شما منتقل میشود؛ زیرا بدن انسان نیز رسانای الکتریسیته است. این انتقال باعث کاهش میزان بار الکتریکی در لایه خازنی میشود. هنگامی که سیستم محل ورودی لمسی را مشخص کرد، دستورالعمل مربوطه توسط پردازنده پردازش و اجرا میشود.
مزایای صفحه نمایش لمسی خازنی
یکی از مزیتهای صفحهنمایش لمسی خازنی، بهویژه نسبت به نمونههای مقاومتی، این است که تقریبا 92 درصد نوری را که از صفحه میآید، منتقل میکنند، در حالی که سیستمهای صفحهنمایش لمسی مقاومتی تنها حدود 75 درصد را منتقل میکنند. این مسئله به شدت بر کیفیت تصویر نمایشگر تأثیر میگذارد.
شاید بزرگترین مزیت صفحه نمایشهای لمسی خازنی این باشد که میتوانند چندین ورودی لمسی را دریافت کنند. این کار حرکاتی مانند زوم دو انگشتی را ممکن میکند. همچنین صفحه نمایشهای لمسی خازنی بسیار سریع پاسخ میدهند.
صفحهنمایشهای لمسی خازنی در مقایسه با صفحهنمایشهای لمسی مقاومتی با سرعت بیشتر و بهتر پاسخگوی لمس انسان هستند و از این رو تجربه کاربر برای لمس با صفحهنمایشهای لمسی خازنی بسیار بهتر است. صفحه نمایش لمسی خازنی در اکثر گوشیهای هوشمند رده بالا استفاده میشود.
معایب صفحه نمایش لمسی خازنی
بزرگترین اشکال سیستم خازنی این است که به ورودی اجسام نارسانا پاسخ نمی دهد. بنابراین، اگر دستکش میپوشید یا از قلم پلاستیکی استفاده میکنید، نمیتوانید از صفحه نمایش لمسی استفاده کنید.
بهترین راه برای مقابله با این موضوع، خرید یک قلم خازنی خاص یا یک جفت دستکش دارای نخ رسانا (دستکش مخصوص تاچ اسکرین) است.
در صورت خرابی صفحه لمسی گوشی، بهترین تاچ گوشی را از کجا بخریم؟
یکی از مشکلات رایج در گوشیهای هوشمند، خراب شدن صفحه لمسی گوشی است. به دلیل بزرگ بودن صفحه لمسی در این گوشی ها، آسیب پذیری این بخشها بسیار زیاد است و به دلایل مختلف مانند ضربه، افتادن از ارتفاع، خیس شدن و … ممکن است کل صفحه لمسی یا بخشی از آن آسیب ببیند. به همین دلیل است که احتمال دارد برخی از کاربران در پی خرابی صفحه لمسی، به دنبال خرید تاچ گوشی باشند.
صفحه تاچ هر گوشی به صورت اختصاصی برای همان مدل تولید میشود و امروزه شاهد عرضه تاچ گوشی در ردههای کیفی مختلف هستیم. اگر قصد خرید صفحه لمسی برای گوشی هوشمند خود را دارید، بهتر است همواره باکیفیت ترین صفحه لمسی را برای گوشی خود خریداری کنید.
فروشگاه سی و سه پل باکیفیت ترین صفحه لمسی را برای گوشیهای مختلف در اختیار شما قرار میدهد. از مهم ترین ویژگیهای فروشگاه سی و سه پل میتوان به تنوع مدلها و کیفیت بالای قطعات اشاره کرد. به این ترتیب، اگر قصد خرید تاچ و ال سی دی موبایل را دارید، میتوانید صفحه تاچ مخصوص گوشی خود را با بهترین کیفیت در فروشگاه سی و سه پل خریداری کنید.