اسپیکر یا بلندگو (speaker) از مهمترین قطعات گوشی همراه به شمار میرود که وظیفه ایجاد صدا را برعهده دارد. بسیاری از گوشیها امروزه با حداقل دو اسپیکر عرضه میشوند که یکی از آنها در قسمت جلو و بالای گوشی (برای مکالمه) و گوشی دیگر در بخش پایین یا کنار گوشی (برای پخش صدای موزیک، زنگ تماس و …) قرار میگیرد. در چندسال اخیر شرکتهای سازنده گوشی موبایل، به ساخت اسپیکرهایی مقاوم در برابر رطوبت، گرد و غبار، ضربه و … پرداختهاند. با این حال، همچنان لازم است اسپیکر گوشی را در برابر گرد و غبار، رطوبت و سایر عوامل آسیب زا محافظت نمود. احتمالا برای بسیاری از کاربران پیش آمده است که اسپیکر گوشی کاملا ناگهانی دچار مشکل شده و صدای آن قطع میشود. زمانی که این مشکل برای اسپیکر به وجود میآید میتوان دلایل بسیاری را برای این اتفاق ذکر کرد. قطع شدن اسپیکر گوشی ممکن است به دلیل مشکلات سخت افزاری یا نرم افزاری باشد. اغلب قطعی صدای گوشی به دلیل وجود باگ در قسمت نرم افزاری گوشی است. اگر شما نیز با مشکلات مرتبط با اسپیکر گوشی مواجه شدهاید، پیشنهاد میکنیم حتما در ادامه این مقاله با وبلاگ سی و سه پل همراه باشید تا دلایل اصلی بروز این مشکل را بررسی کنیم و راه حلهای مناسب برای حل مشکلات ارائه دهیم.
1. بررسی تنظیمات صدا
یکی از دلایل قطع شدن صدای گوشی، تغییر وضعیت صدای گوشی از بالای صفحه یا با استفاده از دکمههای کناری گوشی است که امکان دارد بصورت غیرعمدی پیش آید. با فشردن آیکون حالت صدا یا دکمههای کناری گوشی، صداهای گوشی مانند صدای رسانه یا صدای زنگ قطع خواهد شد.
هنگامی که با بی صدا بودن و قطعی صدای گوشی رو به رو شدید، اولین کاری که باید انجام دهید چک کردن این گزینه است از بالای صفحه است. با فشردن دوباره این آیکون صدای گوشی متصل خواهد شد. اگر گزینه صدا، وضعیت گوشی را در حالت باصدا نشان میدهد اما همچنان صدای گوشی را نمیشنوید، بهتر است سایر راهها را امتحان کنید.
2. بررسی هندزفری و هدفون
در صورتی که گوشی شما به هندزفری و یا هدفون متصل است و از طریق آن آهنگ گوش داده و یا فیلم تماشا میکنید، باید هنگام قطع شدن صدا آنها را چک کنید؛ زیرا امکان دارد قطعی صدا به دلیل بروز خرابی در هندزفری و هدفون باشد. جهت اطمینان از سالم بودن هندزفری خود آن را با اتصال به گوشی دیگر امتحان کنید. با اتصال هندزفری به گوشی دیگر و پخش یک اهنگ میتوانید مطمئن شوید که مشکل قطعی گوشی به دلیل خراب بود هندزفری شما است یا نه. اگر این مشکل از هندزفری نباشد، باید به بررسی دلایل دیگر نظیر مشکلات نرم افزاری و یا سخت افزاری بپردازید. اگر گوشی دیگری جهت امتحان هندزفری وجود ندارد، میتوانید هندزفری خود را از گوشی جدا کرده و اگر هندزفری بلوتوثی است، گزینه بلوتوث را غیرفعال نمایید و سپس به پخش آهنگ و یا برقراری تماس با گوشی بپردازید. در صورتی که پخش آهنگ و یا تماس با صدا انجام گرفت، میتوانید مطمئن شوید که مشکل از هندزفری و هدفون شما است.
3. قطع شدن اتوماتیک صدای گوشی
امکان دارد برخی اوقات گوشی بطور خودکار بر روی حالت بی صدا قرار بگیرد و صدای آن قطع شود. ممکن است این اتفاق تا کنون برای شما نیز پیش آمده باشد که در حال صحبت با گوشی و یا حتی بدون آنکه در حال استفاده از آن باشید متوجه شوید که گوشی در حالت سایلنت قرار داده شده است. وجود برخی از برنامهها بر روی گوشی میتواند دلیل به وجود آمدن این مشکل به شمار رود که برای رفع آن میتوانید روشهای زیر را امتحان نمایید.
4. بردن گوشی به حالت Safe Mode
حالت امن یا Safe Mode حالتی است که در آن گوشی با حالت پیش فرض نصب شده توسط سازنده کار میکند و هیچ برنامه اضافی در گوشی اجرا نمی شود و امکان عملکرد ویروسها و بدافزارها نیز در این روش از بین میرود. به این ترتیب، اثر مشکلات نرم افزاری روی اسپیکر و سایر قطعات از بین میرود. برای این کار نخست گوشی خود را خاموش نموده و سپس دکمه پاور آن را فشرده و نگه دارید. پس از آنکه لوگوی سازنده ظاهر شد، دکمه کاهش صدا را فشرده و نگه دارید. بعد از انجام این کار Lock Screen برایتان ظاهر خواهد شد. شما میتوانید گزینه Safe Mode را در گوشه سمت چپ در قسمت پایین صفحه نمایش ببینید که این گزینه نشانده فعال بود آن است. زمانی که این گزینه فعال باشد هیچ یک از برنامههای موجود بر روی گوشی اجرا نخواهد شد به نوعی تمامی برنامهها غیرفعال میشوند. بعد از فعال شدن این حالت، صدای گوشی را امتحان کنید. در صورتی که در حالت Safe Mode صدای گوشی مشکلی نداشت، متوجه خواهیم شد که دلیل قطعی صدا یکی از برنامههای موجود بر روی گوشی است یا اینکه گوشی دچار بدافزار و ویروس شده است. برای رفع کامل این مشکل باید برنامه مشکل آفرین را یافته و حذف کنید.
5. آلوده شدن منافذ اسپیکر
هر اندازه که طول عمر گوشی افزایش یابد، بلندگوهای آن بیشتر در معرض گرد و غبار، ذرات ریز و دیگر آلودگیها خواهد بود. با وجود این ذرات منافذ بلندگوها به تدریج گرفته و مشکلاتی نظیر قطعی صدا را به دنبال خواهد داشت. اگر مشکل قطعی صدای گوشی به دلیل کثیف بودن بلندگوها ایجاد شود، میتوانید با تمیز کردن آن به راحتی این مشکل را حل نمایید. توصیه میشود به طور مداوم و مستمر اسپیکرهای گوشی را تمیز کنید تا از تجمع آلودگی در سوراخهای اسپیکر جلوگیری شود.
جهت تمیز کردن بلندگوهای گوشی همراه میتوانید از خلال دندان، گوش پاک کن و یا سوزن بهره گیرید. اما هنگام تمیز کردن بلندگوها با این وسایل، حتما نهایت دقت را داشته باشید. زیر امکان آسیب دیدن بلندگوها وجود دارد. استفاده از مسواک و دمیدن هوا، از روشهای بی خطر برای تمیز کردن بلندگوهای گوشی به شمار میرود. توصیه میشود که برای تمیز کردن بلندگوها از جاروبرقی استفاده نکنید، زیرا اینکار میتواند به دیگر قسمتهای گوشی آسیب برساند.
6. وارد شدن ضربه به گوشی
قطعا تاکنون برای بسیاری از شما پیش آمده است که گوشی از دستتان افتاده و به آن ضربه وارد شده است. امکان دارد پس از ضربه خوردن به گوشی، اسپیکر آسیب دیده و صدای گوشی قطع شود. هر اندازه ضربه وارد شده بیشتر باشد، شدت صدمات وارد شده به گوشی و بلندگوهای آن بیشتر خواهد بود. هنگامی که به بلندگوهای گوشی ضربه وارد میشود، اتصال اسپیکر با بورد اصلی گوشی قطع میشود. برای رفع این مشکل باید گوشی خود را به یک تعمیرکار موبایل جهت تعمیر آن بسپارید. ضربه خوردن به گوشی و صدمه دیدن بلندگوها از رایج ترین دلایل قطعی صدا به شمار میرود.
7. ریستارت کردن گوشی
این راه حل برای رفع مشکلات نرم افزاری اسپیکر کاربرد دارد. امکان دارد برخی اوقات دلیل قطعی صدای گوشی وجود مشکلاتی در نرم افزار گوشی باشد که در این مواقع بسیاری از کاربران گوشی را ریستارت کرده و به رفع آن میپردازند. این روش در بسیاری از مواقع تاثیرگذار خواهد بود و مشکل به وجود آمده را رفع مینماید.
روش ریستارت کردن گوشی در مدلهای مختلف گوشی ها، با یکدیگر متفاوت است. پس از راه اندازی مجدد گوشی بلندگوها و صدای گوشی را چک کنید تا از رفع مشکلات مرتبط با اسپیکر گوشی اطمینان حاصل کنید.
8. سوختن یا قطع شدن کانکتورهای آی سی صدا
ممکن است سوختن ای سی صدا و قطع شدن کانکتورهای آن یکی از دلایل قطعی صدای گوشی باشد. در صورتی که قطعی صدا به دلیل مشکلات نرم افزاری نباشد، باید به بررسی سخت افزار آن پرداخت. سوختن ای سی صدا از اصلی ترین مشکلات سخت افزاری در قطعی صدا به شمار میرود. برای آن که اسپیکرهای گوشی به خوبی کار کند، لازم است آی سی صدای گوشی سالم باشد. در صورتی کهای سی دچار ضربه شده و یا با رطوبت برخوردار داشته باشد، صدمه دیده و منجر به قطعی صدا خواهد شد. از دیگر دلایل سوختنای سی میتوان به نوسانات برق هنگام شارژ شدن گوشی اشاره نمود. برای حل این مشکل باید به سراغ تعمیرکار موبایل بروید تا به تعمیر و یا تعویضای سی بپردازد و مشکل قطعی صدا را از این طریق رفع نماید.
9. خیس شدن گوشی
قطعا بسیاری از افراد تاکنون این اتفاق را تجربه کرده اند. زمانی که بر روی گوشی مایعات ریخته میشود یا گوشی در آب میافتد، اسپیکر گوشی که از اصلی ترین قطعاتی به شمار میرود دچار آسیب میشود؛ زیرا مایعات از طریق منافذ باز اسپیکر که معمولا در پایین گوشی قرار دارند، وارد اسپیکر و شده مشکل قطعی صدا و به آن آسیب میزند. در صورتی که با مشکل ورود آب و رطوبت به اسپیکر مواجه شدید، حتما در اولین فرصت به خشک کردن گوشی بپردازید تا از آسیب رسیدن به اسپیکر و دیگر قسمتها جلوگیری گردد. جهت خشک کردن اسپیکر پس از ریختن مایعات بر روی آن میتوانید گوشی را درون کیسه برنج انداخته و یا هوای گرم را به صورت ملایم به درون آن بدمید تا سریع تر خشک شود. استفاده از برنامههایی همچون speaker cleaner با پخش صدای ویبره نیز میتواند کمک شایانی نماید و منافذ بسته شده اسپیکر را باز کند. شما میتوانید این برنامهها را به صورت رایگان از طریق اینترنت دانلود کنید.
10. ریست فکتوری
در همین ابتدا باید اشاره کنیم که ریست فکتوری کردن گوشی تمامی اطلاعات موجود در آن را پاک خواهد کرد. پس حتما باید پیش از انجام این روش، از اطلاعات مهم نسخه پشتیبان تهیه شود. در صورتی که روشهای ذکر شده در قسمت بالا جوابگوی حل این مشکل نبود و شما با چک کردن هر یک از آنها موفق به حل کردن قطعی صدای گوشی خود نبودید، میتوانید گوشی را ریست فکتوری کرده و به حل این مشکل بپردازید.
برای آنکه گوشی خود را ریست فکتوری کنید دو روش وجود دارد. روش اول ریست فکتوری گوشی از طریق منوی تنظیمات و روش دوم ریست فکتوری گوشی به کمک حالت recovery mode در گوشیهای اندروید. در صورتی که قصد دارید گوشی خود را از طریق روش اول ریست فکتوری نمایید کافیست به قسمت تنظیمات رفته و گزینه Back up and Reset را انتخاب نمایید.
جمع بندی
قطعی صدا از مشکلات رایجی است که برای گوشیهای همراه به وجود میآید. سعی کردیم در این مقاله روشها و راه حلهایی برای رفع این مشکل ارائه دهیم تا با مطالعه آن به حل این مشکل بپردازید. در صورتی که قطعی صدا به دلیل مشکلات سخت افزاری و وارد شدن ضربه به گوشی باشد حتما باید از یک فرد متخصص در این زمینه کمک بگیرید.
در بسیاری از مواقع برای حل مشکلات مرتبط با اسپیکر گوشی، نیاز به تعویض اسپیکر گوشی خواهید داشت. اگر شما مالک گوشی و یا تعمیرکار گوشی هستید، در این شرایط لازم است اقدام به خرید اسپیکر گوشی کنید. شرکتهای سازنده گوشیهای هوشمند از اسپیکرهای مختلفی در گوشیهای خود استفاده میکنند. با توجه به اینکه اسپیکر گوشی یکی از قطعات حساس موجود در آن است، توصیه میشود اسپیکر گوشی را از مراکز معتبر خریداری کنید. فروشگاه سی و سه پل با دارا بودن سابقه طولانی در فروش قطعات موبایل، امکان خرید اسپیکر گوشیهای مختلف از برندهای گوناگون را برای شما فراهم کرده است.