طلا یک فلز بسیار خاص و گرانبها است که ویژگیهای گوناگونی دارد. رسانایی خوب این فلز سبب شده است تا به عنوان یکی از فلزات اصلی در قطعات الکترونیکی استفاده شود. امروزه اکثر بردهای الکترونیکی، مقداری طلا در خود دارند. برد تلفنهای همراه در مقایسه با برد کامپیوترها و بردهای مخابراتی از طلای بیشتری برخوردار میباشند. این بردها علاوه بر طلا دارای دیگر فلزات گران قیمت نظیر نقره و پالادیوم را هم دارند. هر اندازه که فلزات به کار برده شده در برد تلفن همراه گران تر باشد و یا برای ساخت آن از طلا بیشتری بهره گرفته شده باشد، قیمت در نظر گرفته شده برای آن نیز بالاتر خواهد بود. شاید برای شما نیز سوال پیش آید که دقیقا کدام قسمتهای برد موبایل دارای طلا است؟ قسمتهایی که در برد تلفن همراه دارای طلا است شامل سه قسمت اصلی است برد آبکاری شده با طلا، آی سیهای روی برد موبایل و قطعات و پینهای آبکاری شده با طلا هستند. در ادامه این مقاله از مجله سی و سه پل قصد داریم به بررسی این مطلب بپردازیم که کدام قطعات موبایل طلا دارند و علت استفاده از طلا در قطعات موبایل چیست؟ با ما همراه باشید.
کدام قطعات موبایل طلا دارند؟
همانطور که در قسمت بالا ذکر کردیم، یکی از قسمتهای اصلی دارای طلا، برد آبکاری شده با طلا است. منظور همان بردهای داخل گوشی است که برخی از قسمتهای آن از روکش طلا برخوردارند. برد گوشی دارای قطعات و پینهایی میباشد که این قطعات و پینها به دلیل آبکاری شدن با طلا به رنگ طلایی هستند و با نگاه هم کاملا مشخص میشود. در آی سیهای موبایل هم از طلا و هم از نقره و پلادیوم استفاده شده است. آی سیها همان چیپهای گوشی به شمار میروند که از رنگ سیاه برخوردار هستند.
تولید برد گوشی همراه و کامپیوتر با بهره گیری از طلا و دیگر فلزات گران قیمت انجام میگردد. زیرا برخی از قسمتهای برد نیاز به فلزی دارد که دچار پوسیدگی و زنگ زدگی نشود و همچنین بهترین رسانایی را ارائه دهد. کانکتورهای نازکی که در بردهای آی سی قرار دارد نیز دارای مقداری طلا هستند. علاوه بر این قسمت ها، قسمتهای دیگری نیز وجود دارد که از طلا برخوردار میباشد.
مهم ترین قطعات موبایل که دارای طلا هستند، شامل مدار مجتمع یا آی سی، بردهای مدار یا Circuit Board، پین اتصال یاConnection Pins ، خازن سرامیکی از نوع یکپارچه یا Monolithic Ceramic Capacitors و … میشوند.
آیا درون باتری گوشی همراه نیز طلا استفاده شده است؟
باتریهای به کار برده شده برای تلفن همراه باتریهای لیتیوم یونی یا لیتیوم پلیمری هستند و درون آنها هیچ طلایی استفاده نشده است. این باتریها از کاتد اکسید در ساختارشان برخوردارند که از موادی مانند کالبات، فلزات منگنز، آهن، نیکل ساخته میشود. لازم به ذکر است که درون باتری گوشی دو بخش آند و کاتد وجود دارد که بخش آند از جنس گرافیت متخلخل است و لیتیوم یونی که مورد استفاده قرار میگیرد در درون آن قرار میگیرد. الکترولیت لیتیوم را نیز میتوان درون باتریها مشاهده نمود که در آن نیز هیچگونه طلایی به کار برده نشده است.
آیا درون تراشهها (آی سی) گوشی طلا وجود دارد؟
شاید این سوال برای شما نیز پیش آمده باشد که آیا درون تراشههای گوشی طلایی وجود دارد یا خیر؟ همانطور پیش از این هم اشاره شد، جواب این سوال مثبت است. آی سیها معمولا دارای چندین پایه در طرفین هستند که رنگ زرد آنها نشان از طلای به کار رفته در ساخت آنها دارد. گفتنی است که هر گوشی موبایل متناسب با مدل خود از میزان طلای متفاوتی در آی سی خود برخوردار است. از دیگر کاربردهای طلا در گوشی استفاده از آن جهت اتصال پینها میباشد که این اتصال از طریق سیمهایی از جنس طلا انجام میگیرد. هر اندازه سی پی یو بزرگتر باشد مقدار طلای مورد نیاز جهت اتصال پینها افزایش خواهد یافت.
دلیل استفاده از طلا برای ساخت برد گوشی و کامیپوتر
طلا فلزی شگفت انگیز با قابلیتهای گوناگون است که همین امر سبب شده است تا در ساخت قطعات گوشی مورد استفاده قرار گیرد. در ادامه برخی از ویژگیهای مهم طلا که آن را برای ساخت برد و قطعات موبایل مناسب میکند، مورد بررسی قرار میدهیم.
مقاومت بالا در برابر خوردگی، ضربه و سایش
از اصلی ترین دلایل استفاده از طلا در ساخت قطعات گوشی و کامیپوتر مقاومت آن در برابر خوردگی، سایش و ضربه است. زیرا طلا به هیچ عنوان با اکسیژن واکنش نمی دهد و شاهد زنگ زدگی آن نخواهیم بود. طلا به هیچ عنوان به جذب رنگهایی نظیر رنگ سولفوریک نمی پردازد و طول عمر بالایی در این زمینه دارد. همین امر سبب شده است تا استفاده از طلا در ساخت قطعات، به افزایش طول عمر آنها کمک زیادی کند.
خاصیت رسانایی الکتریکی بالا
از دیگر دلایل مصرف طلا در برد گوشی و کامپیوتر خاصیت رسانایی الکتریکی بالای طلا است. عبور جریان الکتریسیته به علت وجود کمترین مقاومت الکتریکی در طلا، بیشتر از سایر فلزات انجام میگردد. طلا را میتوان به عنوان یک فلز رسانا و حتی رساناترین فلز رایج به شمار آورد که جهت ساخت قطعات گوشی همراه بهترین گزینه محسوب میگردد. قطعاتی که از طلا ساخته میشوند به دلیل مقاومت الکتریکی کم، توان الکتریکی کمتری از باتری گوشی تلف میکنند و به همین دلیل، بازدهی باتری گوشی و طول عمر آن را افزایش میدهند.
دوام بسیار بالا در برابر اشعههای مادون قرمز
از دیگر دلایلی که سبب گردیده تا تولیدکنندگان تلفن همراه به استفاده از طلا در برد محصولات خود بپردازند، دوام بالای آن در برابر اشعههای مادون قرمز است.
خاصیت چکش خواری بالا
خاصیت چکش خواری در طلا بسیار بالا بوده که میتوان این نقطه قوت را به عنوان یکی از اصلی ترین دلایل استفاده از طلا در تولید برد گوشی همراه و کامپیوتر به شمار آورد. امکان شکل دهی طلا به راحتی وجود دارد که قطعا تاکنون با مشاهده انواع سرویسهای طلای بسیار زیبا این مورد را به چشم دیده اید. امکان جاسازی طلا در ابزارهای کوچک وجود دارد. زیرا میتوان طلا را به شکل قطعات کوچک در آورد و این برشها را درون تراشه و برد گوشی قرار داد.
جمع بندی
در این مقاله از وبلاگ سی و سه پل به بررسی این سوال پرداختیم که کدام قطعات موبایل طلا دارند. قطعا با مطالعه این مطلب به اهمیت بالای طلا و دلیل استفاده از آن در برد گوشی همراه و کامیپوتر پی برده اید. به طور کلی باید گفت که وجود طلا در برد موبایل سبب افزایش کیفیت و بهبود عملکرد آن خواهد شد. پس از طی طول عمر گوشی همراه امکان خارج نمودن فلز طلا از برد گوشی وجود دارد که در اکثر کشورها به بازیافت طلا از برد گوشی همراه و کامیپوتر پرداخته میشود و اهمیت بسیاری دارد.