طلا یکی از فلزات گران قیمت است که امروزه در صنایع مختلف، برای تولید قطعات موبایل و همچنین لوازمم تزئینی استفاده میشود. ویژگی های خاص این فلز گران قیمت سبب شده است تا قطعات طلا علاوه بر لوازم زینتی، در تجهیزات الکترونیکی نیز استفاده شود. تاکنون به برد یک گوشی همراه به دقت نگاه کرده اید؟ آیا میدانید که درون برد گوشی از طلا استفاده میشود و امکان استخراج این طلا از برد گوشی وجود دارد؟ با استخراج طلا از برد گوشی میتوان درآمد بسیاری را کسب نمود. لازم به ذکر است که برد موبایل تماما از طلا نبوده و تنها قسمتهایی از آن از طلا ساخته شده است. همانطور که میدانید طلا یک رسانای الکتریکی بی نظیر بوده و میتوان آن را به عنوان بهترین رسانای الکتریکی معرفی نمود. طلا از ساختار بی نظیری برخوردار است و مزایای آن سبب گردیده تا سازندگان گوشیهای همراه به استفاده از آن در برد محصولات خود بپردازند. برای استخراج طلا از برد موبایل روشهایی وجود دارد و ما نیز طریقه استخراج طلا از برد گوشی را در این مطلب از وبلاگ فروشگاه سی و سه پل به شما آموزش خواهیم داد. در ادامه با ما همراه باشید تا برایتان طریقه استخراج و بازیافت طلا از برد گوشی را شرح دهیم.
آیا در برد گوشی طلا وجود دارد؟
تمامی بردها چه برد موبایل چه برد کامپیوتر مقداری طلای آبکاری شده در خود دارد که در برخی از قسمتها استفاده شده است. لازم به ذکر است که مس، نقره، پلاتین از دیگر فلزاتی هستند که در بردهای الکترونیکی به کار برده میشود. از مزایای استفاده از طلا در برد موبایل میتوان به افزایش رسانایی اشاره نمود. به همین دلیل از طلا جهت افزایش رسانایی اجزای داخل برد استفاده میگردد. مقاومت بالا در برابر ضربه، سایش و حرارت و علاوه بر آن اتصال بهتر اجزای برد از دیگر دلایل استفاده از طلا در بردهای الکتریکی به شمار میرود.
افرادی که قصد دارند استخراج طلا از بردهای موبایل را یاد بگیرند، باید ابتدا بدانند که یک برد گوشی همراه چه مقدار و دقیقا در کدام قسمت دارای طلا میباشد. گوشیهای همراه قدیمی نسبت به گوشیهای همراه جدید از مقدار طلای بیشتر برخوردار هستند. اگر 1 کیلوگرم برد و قطعات موبایل داشته باشید، امکان دارد تقریبا ۴ تا ۱۲ گرم طلا در آن وجود داشته باشد که بتوانید به استخراج آن بپردازید. با گذشت زمان میزان استفاده از طلا در بردهای گوشی همراه کاهش یافت و امروزه شاهد استفاده از ۱ تا ۳ گرم طلا در یک برد یک کیلوگرمی هستیم. هر اندازه قسمتهای طلایی رنگ بر روی برد گوشی همراه بیشتر باشد، طلای به کار برده شده نیز بیشتر میباشد.
نشریه U.S. Geological Survey طبق تحقیقاتی که انجام داده، ذکر نموده است که هر تلفن همراه به طور متوسط از حدودا 0.034 گرم طلا برخوردار است. علاوه بر طلا فلزهایی نظیر مس به میزان 16 گرم، نقره 0.35 گرم، پلاتینیوم 0.00034 گرم درون یک گوشی همراه وجود دارد.
مزایای استخراج طلا از برد گوشی چیست؟
هر برد الکترونیکی دارای مقداری طلا میباشد که استخراج این طلا میتواند به حفظ محیط زیست کمک شایانی نماید. زیرا رها نمودن بردهای الکترونیکی در محیط زیست سبب آسیب رسیدن به آن خواهد شد. پس میتوان با استخراج طلا از بردهای گوشی و کامیپوتر از این آسیب جلوگیری نمود. استخراج طلا از برد را میتوان به عنوان یک جایگزین برای استخراج طلا از معادن به شمار آورد که این کار سبب میگردد در انرژی، هزینه و زمان صرفه جویی بسیاری گردد.
از مزایای دیگر استخراج طلا از برد گوشی، میتوان به کسب درآمد اشاره کرد. پس از استخراج طلا از بردهای الکترونیکی شما دارای مقدار بسیاری طلای تصفیه شده خواهید بود که درآمد بالایی را برایتان به ارمغان خواهد آورد. جهت استخراج طلا از برد روشهایی را ذکر مینماییم که مناسب با امکاناتی که در اختیار دارید میتوانید یک گزینه رو انتخاب نموده و به کمک آن به استخراج طلا بپردازید. روشهای استخراج طلا از برد موبایل، شامل پیرولیز با مایکروویو، لیچینگ، استخراج طلا به کمک اسید نیتریک، بارش اکسیداتیو و … میباشد. در ادامه برخی از این روشها را مورد بررسی قرار میدهیم.
استخراج طلا با روش پیرولیز
روش پیرولیز را میتوان به عنوان فرایندی به شمار آورد که توسط آن تجزیه شیمیایی مواد آلی در دمای بالا و در نبود اکسیژن انجام میگیرد. جهت استفاده از این روش نیاز است دما به بالای 430 درجه سانتی گراد برسد تا فشار وارد شده افزایش یابد و سرانجام شاهد تغییر فاز فیزیکی و شیمیایی مواد باشیم. لازم به ذکر است که این روش نیازمند دستگاههای پیشرفته و رعایت نکات ایمنی میباشد. در نتیجه امکان انجام آن توسط افراد معمولی وجود ندارد و توصیه نمی گردد. این فرایند جهت استخراج طلا از برد گوشی حتما باید در آزمایشگاه انجام گیرد.
از لوازم لازم جهت استخراج طلا به کمک این روش میتوان به یک اجاق مایکروویو مدل تک حالته و فرکانس 2.45 گیگاهرتزی اشاره نمود. گفتنی است که این اجاق مایکروویو باید دارای توان حداکثر 2000 وات باشد. از دیگر لوازم مورد نیاز برای روش پیرولیز میتوان به پمپ خلا، کندانسور، سیرکولاتورهای یخچالی، ترموکوپل، حفرههای واکنش، سیلندرهای گاز، کلکتور و جریان سنج اشاره نمود. حداقل طلای مورد نیاز برای استخراج در این روش ۲۰ گرم میباشد. با گاز نیتروژن خالص میتوان فضای درون حفرههای واکنش را به خوبی حفظ نمود. سرعت جریان ارسال گاز نیتروژن به درون حفره 100 میلی لیتر در دقیقه میباشد. پس از آنکه حفرهها پاکسازی گردید امکان روشن نمودن مایکروویو فراهم میگردد که پس از روشن نمودن آن مایکروویو با گذشت یک ساعت توانهای مختلفی نظیر 150, 200, 250, 300, 350 و 400 وات را کسب مینماید. پس از استخراج با این روش و پیش از شستشوی طلا نیاز است آن را در زیر یک خشک کن قرار دهیم. احتمالا به عنوان یک کاربر عادی، امکان انجام این روش برای شما وجود نداشته باشد. به همین دلیل بهتر است به سراغ روش که بسیار آسان تر و در دسترس تر است، برویم.
استخراج طلا با اسید نیتریک
اسید نیتریک یکی از اسیدهای شیمیایی است که دسترسی به آن برای همه کاربران وجود دارد و خیلی کمیاب نیست. از دیگر روشهای استخراج طلا میتوان به روش استفاده از اسید نیتریک اشاره نمود. در این روش از اسیدها و محلولهای اسیدی بهره گرفته میشود. زمانی که اسید نیتریک به فلزات اضافه میگردد، موجب اکسید شدن آنها میشود و در آخر شاهد حل شدن فلز درون اسید خواهیم بود. از جمله فلزهایی که در اسید حل میشود میتوان به مس، نقره و آلومینیوم اشاره نمود. شایان ذکر است که اسید نیتریک قادر به حل طلا و پلاتین در خود نمی باشد.
برای استخراج طلا از برد نیاز به چند برد الکترونیکی داریم. سعی کنید بردهای باکیفیت تری را انتخاب نمایید. زیرا کیفیت بالای بردها نشان دهنده آن است که میتوانیم طلای بیشتری را از آنها استخراج نماییم. پس از تهیه بردهای موبایل آنها را با دستمال نم دار پاک نمایید. پس از تمیز نمودن بردها، آنها را درون یک ظرف نشکن قرار دهید و سپس اسید نیتریک را روی آن بریزید. برای استخراج راحت طلا از بردها میتوان به آن حرارت وارد کرد. توصیه میکنیم هنگام انجام این کار از دستکش، ماسک و عینک محافظ استفاده نمایید. زیرا این روش گازهای سمی را ایجاد مینماید که برای بدن مضر است. هم زدن اسید میتواند روند استخراج فلز را افزایش دهد.
پس از آنکه فلزات در اسید نیتریک حل گردیدند، تنها طلاهای روی برد باقی میماند و بر روی اسید شناور میشود که به راحتی میتوان آنها را جدا نمود. پس از جداسازی طلا با گرما دادن میتوان آنها را به یکدیگر چسباند.
جمع بندی
در این مقاله از وبلاگ سی و سه پل به بررسی دو مورد از بهترین روشهای استخراج طلا از برد گوشی پرداختیم. اگر امکان استخراج طلا برای شما وجود دارد، میتوانید به این روش به عنوان یک کار درآمدزا نگاه کنید. استخراج طلا میتواند بسیار پردرآمد باشد؛ در نتیجه پس از اینکه گوشی موبایل یا دیگر لوازم الکترونیکی تان عمر مفید خود را طی نمودند، به استخراج طلای روی برد آنها بپردازید.