برد گوشی که با عنوان مادربرد یا مین برد گوشی نیز شناخته میشود، یکی از مهم ترین قطعات موبایل است که تمام فعالیتهای جانبی تلفن همراه شما را کنترل میکند. برد موبایل تنظیم کننده انرژی است که انرژی را از باتری به تمام قطعات منتقل میکند. بدون آن، گوشی هیچ کاری نمی تواند انجام دهد، زیرا مین برد برای عملکرد درست بخشهای مختلف گوشی شما ضروری است. برد گوشی به عنوان یک برد مدار چاپی ساخته میشود که اجزای مختلفی مانند حافظه ذخیره سازی، رم، دوربین، شبکههای بی سیم، سنسورها، سوکتها و … روی آن نصب میشوند.در ادامه این مقاله از وبلاگ سی و سه پل قصد داریم به بررسی این سوال بپردازیم که برد موبایل چیست و چه وظایفی دارد؟ همچنین قطعاتی که روی برد موبایل نصب میشوند را مورد بررسی قرار میدهیم.
برد گوشی چیست؟
مادربرد اصلی ترین برد مدار چاپی است که شامل CPU، ROM، RAM، WIFI، NFC، Baseband، GPRS، آنتن و … میشود. البته این قطعات به صورت جداگانه ساخته میشوند و در نهایت روی برد نصب میشوند. برد گوشی دارای مهمترین تراشههای گوشی مانند تراشه پردازش، تراشههای حافظه، تراشههای ورودی/خروجی (I/O) و اسلاتهای توسعه است. برد گوشی برای اتصال قطعات جانبی استفاده میشود که برخی از آنها به طور دائم به مادربرد لحیم میشوند و برخی دیگر برای ارتقا قابل تعویض هستند.
وظیفه برد گوشی چیست؟
برد گوشی وظایف مختلفی را بر عهده دارد که مهم ترین آنها کنار هم نگه داشتن قطعات است. قطعات گوشی معمولا به صورت مجزا تولید میشوند و برای اینکه بتوانند به خوبی با یکدیگر ارتباط برقرار کنند، باید روی یک برد واحد نصب شوند.
یکی دیگر از وظایف برد گوشی، تقسیم انرژی بین قطعات است. قطعاتی که روی برد نصب میشوند، دارای ظرفیتهای مختلفی هستند و نمی توان همه آنها را مستقیم به باتری وصل کرد. به همین خاطر معمولا باتری را به برد گوشی وصل میکنند و سپس، از طریق برد گوشی برق موردنیاز قطعات را به آنها میرسانند.
چه قطعاتی روی بورد گوشی نصب میشوند؟
قطعات مختلفی روی برد گوشی نصب میشوند که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم.
رم (RAM) گوشی
رم (RAM) گوشی به شکل مدار مجتمع ساخته میشود و به عنوان راهی برای ذخیره سازی دادهها عمل میکند که دستورالعملهای برنامههای پرکاربرد را برای سرعت بخشیدن به عملکرد سیستم ذخیره میکند. اگرچه RAM سریع اجرا میشود، اما معمولا با انواع حافظههای فرار مرتبط است که در صورت قطع برق، اطلاعات ذخیرهشده در آنها از بین میرود. در این حالت، رم فقط برای ذخیره سازی موقت دادههایی که نیاز به دسترسی سریع دارند مفید است. علاوه بر این، RAM و سایر حافظههای غیرفرار با هم در تلفن همراه کار میکنند.
رم به عنوان ذخیرهسازی موقت برای برنامهنویسی و دستورالعملهای داده نیز عمل میکند تا در صورت نیاز بتوان به راحتی توسط حافظه ذخیرهسازی به آنها دسترسی پیدا کرد. مقادیر رایج رم در محصولات موجود در بازار عبارت هستند از رم 512 مگابایت، 1 گیگابایت، 2 گیگابایت، 4 گیگابایت، 6 گیگابایت، 8 گیگابایت، 12 گیگابایت و … . به طور کلی هر چه رم دستگاه بیشتر باشد، سرعت عملکرد آن بیشتر است.
سی پی یو (CPU) گوشی
عملکرد CPU برای یک تلفن همراه، مانند عملکرد مغز برای انسان است. سی پی یو (واحد پردازش مرکزی) مداری الکترونیکی است که دستورات یک برنامه را با انجام عملیات اساسی حسابی، منطقی، کنترل و ورودی/خروجی (I/O) مشخص شده توسط دستورالعملها انجام میدهد. این بخش از گوشی به عنوان “پردازنده” یا “ریزپردازنده” شناخته میشود و روی برد گوشی نصب میشود. یک پردازنده قدرتمند عملکرد بهتری را در تلفنهای همراه ایجاد میکند و باعث میشود برنامهها سریع تر اجرا شوند. سرعت پردازشگر بر حسب مگاهرتز یا گیگاهرتز اندازه گیری میشود. که 1 گیگاهرتز برابر با 1000 مگاهرتز است.
جی پی یو (GPU) گوشی
واحد پردازشگر گرافیکی GPU و گاهی اوقات واحد پردازش بصری (VPU) نیز نامیده میشود. این قطعه یک مدار الکترونیکی اختصاصی است که برای ایجاد تصاویر/فیلمها و اجرای انیمیشن در یک فریم بافر در نظر گرفته شده برای خروجی به صفحه نمایش طراحی شده است. واحد پردازش گرافیکی در عملیات گرافیک و پردازش تصویر بسیار کارآمد است که میتواند در CPU ادغام شود یا یک تراشه جداگانه باشد. در هر دو حالت، این قطعه روی برد گوشی نصب میشود.
سنسور GPS (موقعیت یاب) گوشی
سنسور GPS قادر به دریافت اطلاعات از ماهوارههای GPS و سپس محاسبه دقیق موقعیت جغرافیایی میباشد. برخی از اپلیکیشنها و سرویسها مانند تاکسیهای اینترنتی بر اساس GPS طراحی و استفاده میشوند. وقتی این سنسور فعال باشد، آن برنامهها و سرویسها میتوانند موقعیت شما را روی زمین با دریافت سیگنال از ماهوارهها تعیین کنند. به این ترتیب اپلیکیشن نقشه روی گوشی شما کار میکند.
آنتن شبکههای ارتباطی
سرویس داده تلفن همراه در سیستم ارتباط سلولی 2G ، 3G ،4G و 5G در سراسر جهان عرضه شده است. آنتن این سرویسها نیز بر روی برد گوشی نصب میشود و به گوشی اجازه میدهد تا از طریق دادههای تلفن همراه به اینترنت متصل شوند. استفاده از این سرویسها معمولا هزینه بر است؛ اما امروزه با سرعت بالا در دسترس هستند و بسیار محبوب شده اند.
آنتن وای فای
قابلیتWi-Fi یا WiFi یک فناوری با دستگاههای مبتنی بر استانداردهای “IEEE 802.11” (فرکانس رادیویی مورد نیاز برای انتقال سیگنالهای وایفای) است. این آنتن شبکه یک بی سیم را در برد کوتاه ایجاد میکند و به دستگاههای سازگار اجازه میدهد تا از طریق یک شبکه WLAN و یک نقطه دسترسی (اکسس پوینت) بی سیم به اینترنت متصل شوند. وایفای معمولا از باندهای رادیویی 2.4 گیگاهرتز (12 سانتی متر) UHF و 5 گیگاهرتز (6 سانتی متر) SHF ISM استفاده میکند. وایفای چندین نسخه 802.11g ، 802.11b، 802.11n و … دارد.
بلوتوث
بلوتوث یک فناوری بی سیم است که برای انتقال محتوا در فاصله کوتاه از طریق دستگاههای سازگار استفاده میشود. این فناوری از امواج رادیویی UHF با طول موج کوتاه در باند ISM از 2.4 تا 2.485 گیگاهرتز از دستگاههای ثابت و سیار استفاده میکند و شبکههای شخصی (PAN) ایجاد میکند. همانطور که گفته شد، کاربران میتوانند بدون پرداخت هزینه اضافی، دادهها را بین دستگاههای پشتیبانی شده از طریق بلوتوث تبادل کنند.
آنتن
آنتن وسیله ای فیزیکی و الکتریکی با اشکال و اندازههای مختلف است که توان الکتریکی را به امواج رادیویی یا برعکس تبدیل میکند. امروزه آنتن در همه دستگاههای تلفن همراه ساخته میشود و معمولا روی برد اصلی نصب میشود.
بیس باند
بیس باند تراشه ای است که به عنوان سیگنال در محدوده فرکانسی بسیار کم کار میکند. در مخابرات و پردازش سیگنال، سیگنالهای باند پایه بدون هیچ تغییری در محدوده فرکانس سیگنال ارسال میشوند. باند پایه دارای فرکانس پایینی است که در فرکانس پهنای باند نزدیک به 0 هرتز تا فرکانس قطع بالاتر قرار دارد.
در صورت خرابی برد گوشی چکار کنیم؟
اگر به دلایلی برای برد گوشی شما مشکلی ایجاد شود، باید آن را به یک متخصص بسپارید. متخصص تعمیرات گوشی بررسی میکند که آیا برد گوشی باید تعویض شود یا امکان تعمیر آن وجود دارد. همچنین در صورتی که یکی از قطعات نصب شده روی برد گوشی خراب شوند، باید جهت تعویض مورد بررسی قرار گیرند.
بهترین برد گوشی را از کجا بخریم؟
با توجه به اینکه برد گوشی یکی از قطعات حساس گوشی است، لازم است در خرید آن توجه زیادی به خرج دهید و حتما برد موردنظر خود را از فروشگاههای معتبر خریداری کنید. فروشگاه سی و سه پل با ارائه انواع برد موبایل و بالاترین تنوع محصولات، بهترین برد گوشی را متناسب با مدل گوشی به شما ارائه میدهد. در صورتی که به دلیل خرابی گوشی، قصد خرید برد گوشی را دارید، میتوانید سری به فروشگاه سی و سه پل بزنید و برد گوشی موردنظر خود را خریداری کنید.